Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politik

Politiska kommentarer XXI

  • Fidel Castro.Så har Fidel Castro avgått som president och militär överbefälhavare och brodern Raul 76 år gammal skall ta över ruljansen. Men om det blir förändringar som i Kina med kommunism i ledningen som understöder rå kapitalism kommer det knappast bli i Cuba. Landet har fri sjukvård och en generös utrikespolitik när det gäller sprida och erbjuda gratis sjukvård. Men Fidel däremot började fängsla oppositionen som ansåg att Fidel Castros demokratibegrepp var obefintlig. Så Fidel Castros socialistiska revolution som spred sig över Cubas nejder under mottot ”Socialismo o Muerto” Deras mytologiska kamp som började 1953 och avslutades först 1959 kanske nu går mot sitt slut. Men om det blir maffia, bordeller, korruption och högerfalanger som vill vrida landet tillbaka till Batistas tidsepok återstår. Men sagan om Fidel handlar inte bara om diktatur utan Cuba blev även ett föredöme för många fattiga. Så det är anledningen till varför de rika eliterna i Latinamerika liksom USA avskydde Fidel Castros revolution. Han hotade deras världsbild. Av samma anledning avskyr samma högerkrafter Hugo Chavez. De båda har många nackdelar men dom båda utmanade USA:s neokonservativa och det är bara bra.
  • Suharto.Indonesiens förra diktator och massmördare tillika korrupta USA-vännen Suharto avled 86 år gammal. Detta kräk symboliserade en halvmiljon människors död, kommunister, kineser och oppositionella politiker förintades fysiskt i massor. Det gillades av USA:s dåvarande regim då Suhartos militärer slog sönder landet. Suharto plundrade och mördade sig genom maktens kulisser. Han invaderade Östtimor, Aceh och Papua under årens lopp. En dråplig diktator som få borde sörja. Sådana män tillhör världens värsta och sämsta figurer. Världen borde fira hans död istället. Det ända tråkiga är att han inte han få ställas inför rätta för sina blodiga dåd.
  • John F. Kennedy, Lyndon B Johnson och Dirty Nixon var alla presidenter inblandade i Vietnam precis som båda presidenterna Bush Sr och Jr var inblandade i Irakkriget under två olika tillfällen. Under dessa krig fanns det ett starkt krigsmotstånd i världen och framförallt i Sverige. Under Vietnamkriget formulerade Sveriges vänsterkrafter det symboliska och praktiska arbetet med att stöda FNL-rörelsen i fråga. Även i dagens moderna Sverige finns det ett starkt motstånd mot USA:s krig i Irak. Om vi bakare tillbaka till Vietnamkriget så finns det nu äntligen en bok som beskriver arbetet med svenska FNL-rörelsen liksom om vad skedde inom svenska FNL. Åke Kilander har på Leopard förlag givit ut boken Vietnam var nära. Han skildrar solidaritetsarbetet under 10 års tid. Det är bra bok som inspirerar mig att människor i kollektiv faktiskt kan driva bra opionsarbete för en god sak. Då menar jag inte vad liberaler definierar som god sak. Utan vad vi själva ser som god sak. Läs boken för den är den bästa som skrivits på svenska om en relevant och viktig tid.
  • Le Pen.Jag läser en sociologisk och statsvetenskaplig undersökning som behandlar den europeiska högerextremismen och populismen. Den behandlar de främsta namnen som exporterar rasism och det här märkliga hatet som dessa partier lever på i sina politiska program. Boken heter Från Le Pen till Pim Fortuyn och har Jens Rydgren och Anders Widfeldt som redaktörer. Boken undersöker en rad med partiers väljarbas, ideologiska program och partiernas utveckling som utgår från samhällets egna rörelser i tiden. Det är en bok som träffar rätt i analyser och ger bra möjliga förklaringar varför missnöjespartier från högerkanten har växt sig stora. Vi har Le Pen, Carl I Hagen, Jörg Haider, Pia Kjaersgaard, Pim Fortuyn och Umberto Bossi är de mest kända namnen inom högerpopulismen. Så det är en nyttig bok som kan ge oss eldkraft för att bemöta sådana rörelser.