Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Christer Eriksson — Handens hjärta

Symposion

Marcel Bénabou — Varför jag inte skrivit någon av mina böcker

Översättning: Magnus Hedlund

Förlag Rámus i Malmö

Christer Eriksson.Christer Eriksson är en fantasieggande författare som under alla åren skrivit romaner som erbjuder det där lite mera än vad man kan tänka sig en ordinär roman skulle kunna ha. Den här gången bottnar han sin historia i en kärlekshistoria som börjar på 50-talet då 16-åriga Huller möter den 10 år äldre författarinnan, Minna, en kvinna som kommer med sin skrivmaskin för att bo hos Stören. En man som bygger murar. Huller och Stören utvecklar vänskap trots ålderskillnaden, medan de bygger murar som skall avskilja böndernas marker.

Minna pratar och filosoferar om livet. Flera år senare gifter sig Huller och Minna sig. Deras äktenskap blir snart rutin, karghet och filosofisk ordknapphet. Efter Minnas död vill även Huller dö genom att ta livet av sig. Men det hela utvecklar sig till en återresa i minnena och orden som flyr undan, när Minnas skall återerövras genom Hullers försök att finna sin roll efter Minnas död. Allting förändras då Minnas kroppsliga ande är borta från sin fysiska existens, men hennes kropp och blod lever som minnen, vågor genomströmmande Hullers lekamen. De är minnen som leder till nya insikter, mest blir det en kompromiss mellan Minnas liv och hennes sakta borttynande mänskliga gestalt.

Huller minns sitt liv tillsammans med Minna. Han går ut i skogen längs de platser som de besökte bortom deras gemensamma hus. En typisk underbar svensk romangestalt där orden är det inre svaren som han ställer tyst till sig själv. Ut ur munnen kommer det ut få ord och de orden reduceras till att bekräfta något i livet som omgärdar Huller, något som han måste relatera sig till. Hans inre rikedom behåller han för sig själv. En tyst poetisk rikt bevandrad roman om kärlek och ordlös kommunikation, det som inte behövs uttalas kan man förstå ändå eller man inte förstår varandra vilket Minna och Huller inte alltid gör, så lever de tyst sida vid sida tills Minna dör. En sorgsen episk roman från svenska kynnets mentala historik.

Franska historikern Marcel Bénabou som även igår i redaktionen för legendariska skrivarverkstaden Oulipos redaktion som sekreterare.

Han har skrivit flera böcker förut fast den här boken är den första som utkommer i på svenska. En märklig bok om att skriva en roman, en dialog som en författare föreställer han har med sina tilltänkta läsare. Han dissekerar och ifrågasätter sina egna intentioner med vad han vill med sin bok. Originell modernistisk och surrealistisk på ett sätt jag vill se mera av i Sverige, en underfundig lingvistisk utflykt i Raymond Roussells anda.

Boken kan knappast beskrivas utan den måste läsas, för exakt, precis, vetenskaplig är boken i sin renaste form. Denna bok måste läsas för att upplevas.

Vill du se mera vad Oulipos innebär så kan du läsa om det i Magnus Hedlunds artikel här — Livet är en häst

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs