Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Guldkompassen

Fantasy/Familjefilm/Thriller/Äventyr

Guldkompassen.Philip Pullman har skrivit boken som blev första filmen i denna trilogi, "Den mörka materian: Guldkompassen" eller som den heter på originalspråket: "His Dark Materials: Northern Lights /The Golden Compass".

Stundtals rörig men vacker underbar saga som utspelas i en paralell värld på en paralell Jord med många resor och underbara vyer, Nicole Kidman spelar en roll som förvånar mycket, hon KAN spela tjatig mamma som hotar med stryk!

Vackert digitaliserat så det förslår, filmens största aktörer, isbjörnarna är så stora och ser så äkta ut ,låter så äkta så att jag hoppas de som digitliserat och fått fram isbjörnarnas storhet blev ordentligt betalda av filmproducenterna.

Roliga ordvitsar som kanske de flesta barn inte förstår,men det är då vi vuxna får skratta lite lätt.

Filmen går i ganska raskt tempo, Guldkompassen känns inte så lång som de 2 timmarna när det flyger förbi underliga farkoster mellan snöklädda berg och dalar. Skönt att G>uldkompassen visades under sportlovsveckan, filmen blev en riktigt tidig matiné bara därför och imponerande nog störde ingen i salongen trots att det var barn och ungdomar,vuxna i en salig blandning.

Biosalongen var åtminstone fylld tre fjärdedelar och jag är nog inte den enda som passade på denna regniga dag att se Guldkompassen lite så där spontant, kan tänka mig att mammorna i publiken drogs med på Guldkompassen för att senaste Bondkaraktären, Daniel Craig är med. Barnskådespelarna Dakota Blue Richards (kunde namnet varit mer lämligt för en skådespelerska?) och Freddie Highmore är för sköna, de pratar tydlig (eller otydlig slang) brittisk engelska och flickan Dakota som spelar huvudrollen som Lyra är kaxig och Tom-boy aktig. Freddie Highmore som fortfarande ser väldigt späd ut kände jag igen direkt men kunde inte placera honom vartifrån jag sett honom tidigare, det visade sig senare när jag var på Johnny Depp-dvdhumör att Freddie Highmore ju faktiskt är Kalle i Roald Dahls Kalle och Chokladfabriken samt är ett av barnen i familjefilmen Finding Neverland. I bägge filmerna nämnda fungerar Freddie ypperligt som han är, han har DET som barnskådespelare.

Likaså som ifantasytriliogin Sagan Om Ringen får Christopher Lee se ut nästan som som sin gamla karaktär Saruman men det gör ju inget, bara jag och andra skräckfantaster får fortsätta se Dracula outfiten på film. Filmen fick mig att göra två saker: donera ännu mer till WWF och deras kämpande för isbjörnen och planera resa till Lapplandstrakterna till nästa vinter för att skåda Norrskenet. Det händer inte så ofta att man gör konkreta saker efter en biofilm, men ibland påverkas man verkligen djupt. Guldkompassen får betyget 4 av 5, Kanske lite förutsägbara skådespelare i ensamblen och lite för forcerat tempo som blir lite rörigt men annars en kanonfilm som bör ses av både stora och små.

Miss Vampyria

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs