Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Sweeney Todd: barberaren på Fleet Street

Musikal/Skräck/Drama/Thriller

Sweeney Todd.Kan det bli en bättre musikalfilm om den amerikanska skräckmästaren Tim Burton står för regin och rollistan består av Johnny Depp, Helena Bonham Carter och galningen Sacha Baron Cohen (mer känd som Borat)? Nej tror inte det.

I detta fallet fungerar samspelet mellan kärleksparet Tim Burton och Helena Bonham Carter jobbmässigt, de bor tillsammans med en son och en dotter och Tim & Helena de har flertalet filmer bakom sig där de arbetat tillsammans t.ex. Corpse Bride och Apornas planet.

Sweeney Todd & Mrs. Lovett.Helena Bonham Carter spelar Mrs. Lovett och hon passar perfekt in i Londons viktorianska tidsepok med sin gotiskt mörka/viktorianska puffkjols-stil i Londons enligt alla uteätare värsta pajbageri. Mrs.Lovett serverar både kackerlackor och ruttet kött, låter väl jättegott? Sweeney Todd själv är en påhittad karaktär av Benjamin Barker som varit inlåst en längre period för ett brott han inte begått, Benjamin Bsrker återkommer till London som Sweeney Todd — den knivskarpa barberaren som hämnas ljuvt på sina forna fiender och slashar halsar hej vilt under större delen av filmen på cirka två timmar. Johhny Depp får verkligen spela en makaber brutal roll för en gångs skull.

Ungdomarna på biostolarna framför mig skrek i högan sky under de scener då blodet skvätte upp på väggar och på manschetten på Sweeney Todd och liken sedan fick bli återvunna som köttpajer av Mrs.Lovett. Sacha Baron Cohen spelar ”italienaren” Signor Adolfo Pirelli som är en fuskande barberare som kommer till London och tävlar med Sweeney Todd. Historien är så mycket mer i denna musikal än detta. Men det är blodigt och stämningsfullt massa musik och sång.

Johnny Depp har ett eget rockband P, och han sjunger där men att han vågade ge sig på musikal är extravagant, Helena Bonham Carter och övriga skådespelare sjunger också själva, kanske inte den bästa musikalen jag hört men det är grymt kul att de gjorde allt så väl. En hel del pajer, några hundratal gick åt i filmens rekvisita och det är en detalj som bara är för bra i filmen, de brittiska äldre skådespelarna Timothy Spall och Alan Rickman spelar ett par riktigt sliskiga typer som till slut får bli ett jobb för Sweeney & Mrs. Lovett. Sweeney Todd — The Demon Barber of Fleet Street är definitivt värd att se så länge man inte är mycket känslig för blod, svordomar, alkohol, och är allmänt lättskrämd. Filmen passar inte barn under 15 år heller enligt SF men jag skulle vilja säga att en 11-års gräns är mer passande.

Stephen Sondheim står för själva musiken nu, Danny Elfman som alltid annars gjort musiken till Tim Burtons filmer blev tillfrågad men hade svarat att han inte kunde göra den f.d. Broadwaymusikalen rättvisa. Filmen har allt som krävs och det enda som gör betyget lite lägre är den repititiva känslan av sångerna och att den är lite mäktig, två timmar knappt (1.56) är lite i överkant.

Annars är kläder, rekvisita karktärerna o.s.v. helt bäst.

Betyg 4 av 5

Miss Vampyria

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs