Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam LI

Författaren Hugo Claus är död 1929–2008

Hugo Claus.Det var via ett nyhetswbrev som jag fick nyheten om Belgiens store son, Hugo Claus hade avlidit. Han hade alzheimers sjukdom. Han ville inte brytas ned av sjukdomen, så enligt hans hustru valde han dödshjälp som ett sätt att slippa lida. Jag tänker inte moralisera kring hans valda metod att död utan förmedla något om hans författarskap.

Hugo Claus var en författare som misstrodde sitt hemland, Belgiens samhällssystem. Katolska kyrkan och politikens sammanhållande kraft i Belgiska samhälle såg han bittert på med systemkritiska böcker. Men ändå verkar Belgien vara stolt över Hugo Claus stora romaner lustigt nog, precis som om dom noterade hans kritik men ändå förlät honom. Hans bok Belgiens sorg utkom original 1983 och senare på svenska. Den romanen var ett krigsepiskt drama över 1900-talets Belgien så som han valde att se på sitt land. Han flyttade tidigt utomlands och skrev romaner om sit hemland. Jag vill gärna jämföra honom med Österrikes kritiska romanförfattare Thomas Bernhard som också vägrade att se samma sak som Österrikes eliter inom etablissemanget. Ett land som låtsades att de var offer för nazismen medan de i själva verket med stort nöje anslöt sig till Hitlers imperietankar.

Hugo Claus kritik var mildare och mera kritisk till själva samhällets utveckling då familjer och människor tvingades att leva i livslögner. Hugo Claus romaner så som jag läser de, analyserar han roten i Belgiens problem, religionens fördärvade inflytande på familjens bestånd. Nu är den store författaren borta. Han fick aldrig nobelpriset trots att många ville se honom få priset.

R.I.P. Hugo Claus.

Ola Brunkert är död

Ola Brunkert en av Sveriges skickligaste trummisar har omkommit i en tragisk olycka, han spelade trummor i ABBA på bandets alla skivor och har också spelat med musiker som Claes af Geijerstam och Janne Schaffer.

Han bodde sedan 90-talet på Mallorca där han hittades död den 16:e mars.

Vi på Blaskan vill hedra Ola Brunkerts minne.

Legenden Charlton Heston är död 1924–2008

Charlton Heston.De tio budorden, El Cid, Ben Hur, Airport plus andra otaliga filmer som Charlton Heston medverkande i under decennier. Redaktionen på Blaskan har växt upp med Charlton Hestons filmer och sett dem alla med stor beundran i blicken. Jag vill också påpeka de stora science fictionfilmerna Soylent Green och Apornas planet vars budskap var skrämmande i sin uppriktighet. Så detta är vad jag vill minnas av Charlton Heston. Hans dravelengagemang i republikanerna och kampen för rätten att bära vapen, vill jag förtränga. För Blaskans del räcker det att minnas filmhjälten.

R.I.P. Charlton Heston skriver vi på Blaskan.

Mona Seilitz 1943–2008

Mona Seilitz.Jag har inte sett så mycket av hennes produktioner utan lite då och då har hon varit på tapeten. Det mest hemska tramset Mona Seilitz blev inblandad i var tv-programmet Bingo Royale. En fullständig värdelös satsning av statstelevisionen. Den glömmer vi. Och istället har vi Jönsson-ligan, tv-serien Sinkadus, Roy Anderssons Giliap eller i kalkonfilmen Göta Kanal.

Mona Seilitz var fortfarande en väldig attraktiv kvinna vid fyllda 65 år. Hennes mesta tid gick åt till privatteatrar. Där hon var med i många succéer.

Vi på blaskan hälsar dig en god färd till himlen.

Blues och rockaren Jeff Healey är avliden 1966–2008

Jeff Healey.Man kan lugnt säga att Jeff Healey blev den mest framgångsrika bluesrocksnubbe i slutet av 80-talet liksom i början av 90-talet. Jeff Healeys trio blev signum för god mainstreamblues för en publik som följde med i den här kritvita rocktraditionen. Han miste synen då han som liten fick cancer i ögonen. Hans skivor hade jag i min samling men tröttnade alltmera på hans musik för att sluta helt att lyssna på honom under flera år. Jag läste att han på slutet av sitt liv blev intresserat av jazzmusik och ville ta tag i hans kärlek genom att släppa jazzplattor. Det är ingenting som jag har hört eller lyssnat på. Jag kanske får chansen att återkomma till dessa sista plattor. Men att Jeff Healey har avlidit i sjukdom är tragisk. Han var en god musiker.

R.I.P. hälsar Blaskanredaktionen genom Dr. Indie.

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs