Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

”Vi går mot en besvärlig period.”

”Vi går mot en besvärlig period. Det finns en risk för att de radikala nationalisterna får vind i seglen.”, sa Carl Bildt till TT 2008-03-08.

Även Bildt går en svår tid till mötes, som har ”degraderats” i sin utrikespolitik allt från att vara en väl renommerad och erfaren utrikesminister, FN-sändebud och Balkanmedlare till Bilderberggruppens och Västs (läs: USA och EU) springpojke. Han blev världskänd genom sin framgångsrika internationella medling och diplomati under Balkankrigen på 1990-talet. Han ingav stor respekt hos de ex-jugoslaviska folken och folkslagen. Men sedan han gifte sig med italienskan Anna Maria Corazza Bildt har det bara svängt åt ett håll — till det oigenkänneliga.

Nu har Carl Bildt för all tid tappat allt förtroende hos balkanborna. Den första juni 2007 avslöjade journalisterna Tonci Percan och Lisa Bergman i ”Fokus”, att han och hans fru inte betalat skatt för sina fastigheter i Kroatien. På egen begäran kommer nu utrikesministern att upptaxeras med 4,7 miljoner kronor.

Hur har Bildt tänkt sig att han ska inge mera hopp hos Balkans folk, när han impulsivköper en semestervilla i ett exklusivt diplomatområde vid Adriatiska havet? I och med det sensationella villaköpet har han ställt sig på en parts sida. Det blir således väldigt svårt för Bildt att framöver driva en neutral politik på Balkan, samtidigt som hans hus vinstintressen styr. Han har hamnat i en jäv situation, precis som tidigare när han innehade styrelseuppdraget i Lundin Petroleum samt skötte optionsaffärer med Vostok Nafta. Lika fel hade det således varit om han köpt ett semesterhus i Serbien, Montenegro eller Makedonien. Han måste bestämma sig en gång för alla, om han även fortsättningsvis ska vara en lika skicklig utrikespolitiker som på 1990-talet eller, som nu, sälja sig för en handfull dollar till högstbjudande.

Nej, Carl Bildt! Kanske borde Du istället vända Dig till husvärdarna Georg Bush eller Richard Holbrooke i USA (dock olämpligt just nu för de brottas med Syndafloden, som omnämns i Bibelns Första Mosebok 6:5-8:19) eller Nicholas Sarkozys och Bernard Kouchners ”Hårda tag mot slöddret”-Frankrike. Där hade det säkert varit exemplariskt att köpa ett boende, men definitivt inte på Balkan i ”Europas oroliga hörn” — en region som fortfarande har oläkta sår från ett otal hemska och tragiska brödrakrig!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs