Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Pop

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss.Tänk att det skulle vara så svårt att lära mig älska Håkan Hellströms pop. Men motståndet började när hans första singel kom ut 2001 Känn ingen sorg för mig Göteborg. Då suckade jag mest för att jag tänkte att den här falsksjungande ynglingen från Broder Daniel knappast skulle få igång någon större karriär. Men så kommer det där ögonblicket i ditt liv, det moment som stjälper allting över ända. En kväll på en klubb i Stockholm 2001 då Håkan Hellström äntrar scenen. Han har sin sjömanskostym. Då gör han plötsligt det där som ingen levande varelse kan stå emot, den där konserten då solen blir vacker röd skimrande sol. Magin är nära. Man vill plötsligt gråta av lycka för det finns ingenting, då menar jag absolut ingenting som kan vara vackrare än en själ i sjömanskostym. Per Bjurman ser jag rusa upp på scenen och kysser Håkan Hellström mitt på mun, stående på scenen kysser Per Bjurman Håkan Hellström så det gnistrar. Andres Lokko är vild av lycka och alla vi andra tycker att Håkan Hellström var guden på scenen. Då blev även jag till slut förälskad i Håkan Hellströms musik. Så nu kan ingenting rubba min övertygelse att Håkan Hellström är en romantiker av det snitt som vi burkar kalla Lord Byron för, den svartklädda romantikern.

Kvinnoälskaren och numera även pappa, Håkan Hellström tar med oss till musik som är rockigare och har Curtis Mayfield som förebild på några av sångerna då han badar i soulinfluenser.

Ballader efterträder de mera rockiga numren och allting har sina egna berättelser som han vill fylla våra hål i hjärtan med. Nu är Håkan Hellström lycklig vilket tyder på att han hittat hem med sin kvinna och familj.

Då får musiken en ny betydelse för att lyckan formar vår hjälte så starkt att hans musik präglas av mångsidighet och framförallt är det skimrande musik som aldrig verkar ta slut.

Därför är Håkan Hellström vår man igen, för ett mästerverk har kommit fram i dager och jag kan bara underteckna det hela med att Håkan Hellström har skrivit sånger som små konstverk bygger upp föreställningen att den nya skivan är ett större mästerverk. Lev väl.

P.S. Som en smolk i glädjebägaren så måste jag tyvärr meddela att Håkan Hellströms spelkamrat i Broder Daniel, Anders Göthberg är avliden. 1975–2008.

R.I.P. säger Dr. Indie med redaktion.

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs