Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikbok

Sven Lindström — Att vara Per Gessle: En auktoriserad biografi

Albert Bonniers Förlag 2007

Sven Lindström.Jag älskar den här stora snygga boken med unika bilder på Per Gessle, Roxette, Gyllene Tider och Marie Fredriksson. Det är den första riktiga boken om Sveriges största poporakel som kan spotta fram enkla snygga poplåtar som slår knock på mig, varenda gång han släpper loss sina nya sånger.

Historien om Per Gessle är en berättelse om en ung kille som föddes i Halmstad 1959 och hade två äldre syskon som introducerade honom till musikens förlovade paradis.

Per Gessle.Per var besatt av popmusik, skivor och hitlistor. Han utvecklade ett suveränt kunnande om rock och popmusik. Det är kärleken till alla sorters popmusik/rockmusik, framförallt punk, powerpop och new vawe mixat med 60-talets popestetik som formade hans sinne för enkla melodier med geniala enkla texter. Du känner alltid igen en Per Gesslesång på en gång och då spelar det ingen roll vare sig det handlar om internationella stora hitlåtar med Roxette, tillsammans med Marie Fredriksson, eller klassiska låtar med Gyllene tider. Per Gessle har förmåga att skriva popsånger som räknas som eviga klassiker i svenska folkets minnesbank. Det är låtar som kommer att räknas till våra mest berömda melodier i framtiden.

Jag kan inte tänka mig att det inte finnas någon sommar då man inte spelar Gyllene Tiders Sommartider för den bara finns där. Det är en typisk låt som lätt fastnar och har den där rätta sommarkänslan som man blir glad av. Den låten är bara en låt bland många, många klassiska sånger med den man som aldrig verkar få slut på idéer, när han sitter i skrivarlyan, låtarna verkar bara forsa ur hans huvud. Hur gör han egentligen, hur lyckas Per med allt han företar sig? Många frågor som bara kan ha ett enda vettigt svar att förmedla, hans oerhörda talang.

Per Gessle har funnits väldigt länge i mitt. Jag tror att det började med att jag hörde Flickorna på tv 2 1979 på Kaj Kindvalls Poporama. Sedan den singeln kom ut har jag följt Gyllene Tiders förehavande genom att sett dom på konsert, sett dokumentärfilmen Parkliv och lyssnat på allt som Per Gessle gjort under årens lopp. Boken är underhållande och berättar allt jag ville veta om hans liv och musikskapande.

Läs den nu!

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs