Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Soul/disco

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass 2004

Teddy Pendergrass.Han föddes 1950 i en musikalisk familj, det var kyrkokörsång och gospel som var Teddy Pendergrass första riktiga skolning. Detta leder honom till en mängd med lokala grupper, framförallt The Cadillacs. Fet var då undret skedde då den gamle 50-talsgruppen Harold Melvin And Blue Notes tog sig an Teddy Pendergrass som tonåring. Harold Melvin född 1939 och hade haft sin grupp sedan ung pojke, 1954. Det var med Teddy Pendergrass som ledsångare som gruppen skördade sina största framgångar. Mellan 1972-1975 fick vi underbara tidiga diskolåtar och långa böljande helt underbara soulballader.

Jag älskar skönheten och den värme som sprider sig ut ur den varmblodiga soulens bästa stunder. Herregud… vilka låtar Harold Melvin And Blue Notes hade på sin repertoar.

Teddy Pendergrass.If You Don’t Know Me by Now vars tema om att lära känna varandra så at man fördjupa kärleken, slår det mesta jag hört. Jag älskar och sätter Harold Melvins grupp bland de högsta artisterna som jag respekterar djupt. Den nyss nämnda låten hade även Simply Red stor hit med på 80-talet.

Wake Up Everybody, Don’t Leave Me This Way och The Love I Lost, det räcker med att räkna upp dessa tre sånger som Teddy Pendergrass tolkar som underbart, så förstår ni storheten i musiken. Låtskrivarna Gamble och Huff vid skivbolaget Philly International, var de som skrev och producerade de flesta av Harold Melvin And Blue Notes stora hitar. Trots framgångar så blev det bråk i bandet för att Teddy Pendergrass lämnade bandet redan 1976. Startskottet blev inledningen av en framgångsrik egen solokarriär.

Jag vill påstå att när jag hörde den här samlingsskivan: så blev min lycka komplett. För under flera år kunde jag inte sluta lyssna på den djupa karaktäristiska basrösten som kunde fördjupa musiken. Han var så nära sångerna, intensiv, sexig och manlig skönsång om sin kärlek till kvinnan.

Framförallt hans första soloskiva Teddy Pendergrass 1977 som hade flera stora hits vilket resulterade i en platinaskiva. You Can’t Hide from Yourself med sin monumentala frihetskänsla och obarmhärtiga avslöjande av kärlekens problematik ger oss en analys av kärlekens villkor. Plattan är bland det mest storslagna soul som jag hör den här våren. Skivans femton spår är överlägsen den nya r&b-scenen av idag som knappast når upp till den här skönheten. Teddy Pendergrass är bland det bästa sångare som finns i världen. Han är sinnrik, mångsidig och andlig sångare som vrider sin själ ut och in. Det är därför som musiken har en känsla av att vi står inför den stora tystnaden, evighetens återkomst fast i Teddy Pendergrass uppenbarelse.

Musik

Andre Matos — Time to Be Free

Bauhaus — Go Away White

Beyoncé — Love Letters

Caesars — Strawberry Weed

Counting Crows — Saturday Nights & Sunday Mornings

Disco Not Disco: Postpunk, Electro & Leftfield Disco Classics 1974–1986

Dr. Indies musikmix XII

Håkan Hellström — För sent för Edelweiss

Jim Ford — Point of No Return: Previously Unreleased Masters, a Lost 45 & Rare Demos

Korta musikrecensioner XXXVIII

Mike Oldfield — Music of the Spheres

Millencolin — Machine 15; Floggin Molly — Float & Cursed — III: Architects Of Troubled Sleep

Moby — Last Night & Fuck Buttons — Street Horrrsing

Nick Cave — Dig!!! Lazarus Dig!!!

Pacific — Reveries

Panic at the Disco — Pretty Odd

Portishead — Third

R.E.M. — Accelerate

Rhonda Vincent — Good Thing Going

Sebastian Bach — Angel Down

Snoop Dogg — Ego Trippin’; Rick Ross — Trilla & Fat Joe — The Elephant in the Room

Teddy Pendergrass — Love TKO: The Very Best of Teddy Pendergrass

The B-52’s — Funplex

The Black Crowes — Warpaint

The Black Keys — Attack & Release

The Kills — Midnight Boom

The Raconteurs — Consolers of the Lonely

Van Morrison — Keep It Simple

Willie Nelson — Moment of Forever

Vincent Vincent and The Villains — Gospel Bombs