Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Leena Krohn — Bipaviljongen: En berättelse om svärmar

Kabusa Böcker 2008

Lena Kallenberg — Fjäril.Elena och Europa

Leopard Förlag 2007

Nära samtidsromaner eller science fiction är frågan jag ställer mig när det kommit ut två romaner som behandlar nutiden och den nära framtiden på ett realistiskt sätt i ena fallet och en nära samtid på ett filosofiskt plan. Det handlar i båda fallen om människor i det yttersta av tider eller om människor som tvingas välja sina livsomständigheter efter vilka faktorer som styr deras personliga valmöjligheter.

Finska Leena Krohn väljer att beskriva ett samhälle i krig, ett krig inga förklaringar ges varför det är krig. Utan kriget finns där som tysta mardrömsskuggor som gör sig påmind om även om det är krig bortom horisonten.

Boken handlar om ett före detta mentalsjukhus som blivit en lokal för märkliga föreningar som behandlar olika perspektiv på tillvaron.. Det är i Europa som kriget pågår, ett namnlöst land och ett namnlöst samhälle. Dessa föreningar kallas ur berättarens synvinkel för svärmar — därför att de samlas som svärmar i olika former. Det är en filosofisk intressant Leena Krohn skrivit eftersom den använder science fictionvärderingar att beskriva de möjliga perspektivens aningar och glimtar av framtiden.

Det är en skicklig konstruktion rent litterärt sätt som visar upp den filosofiska diskursen då vi vandrar mellan salar och upplever dessa föreningars tankemodeller. Det är en spännande roman som berättar och tar helhetskonceptet i frågan. När jag lämnar hennes roman så kan jag inte låta bli att tänka på franska författaren och flygaren Antoine de Saint-Exupérys fina filosofiska roman Citadell utgiven av Atlantis 2007. En ökenprins sitter i sitt stora ökenrike och filosoferar. Inget speciellt sker men tankarna ringlar och skapar bilder av världen. Frikostiga bilder som vi tar del av som läsare. Det är en skimrande tankemodell från människa till människa precis som Leena Krohn kommer att väcka oss ur vår slummer. Det är en skön blandning i de båda böckerna som beskriver mänskligt beteende.

Lena Kallenberg tar upp hur folk från det forna Öststaterna kommer till Sverige för att arbeta och skaffa sig ett liv. Det är bok om som handlar om att förnedras offentligt eller stanna kvar oss slåss för sin egen tynga börda. En roman om arbete och kärlek. Det är hittills hennes starkaste vuxenroman som du kan ta hänsyn till i hennes övriga produktion eftersom den är allmänmänsklig i sina frågeställningar Jag diggar hennes mod att ta upp hur en polsk familj försöker leva anständigt och få tillvaron att fungera konstruktivt. Det är aktuell roman då snacket om arbetsplatsinvandring, gästarbetare och social dumpning diskuteras i samhällsdebatten. Men här har vi en praktiskt bok som berättar undantagsvis om den bistra verkligheten. En stark bok måste jag tillägga.

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad