Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Sasa Stanisic — Farfar upp i graven

Norstedts 2008

Kiran Desai — Bittert arv

W&W 2007

Sasa Stanisic.Ett fullständigt bländande fyrverkeri och en familjekrönika där Titos forna rikes sönderfall ledde till 90-talets Europeiska storkrig på Balkan. Det kriget ligger som en mörk skugga över Sasa Stanisic storslagna debutroman som är en familjekrönika, mustig och rolig som bara den. Romanen har samma känsla som Emir Kusturicas film Zigenarnas tid med sin charm och det brokiga släktgalleriet av karaktärer som även lever sina liv fullt ut i en liten småstad i forna Jugoslavien. Allting faller sönder och samman då kriget närmar sig och är man muslim, serb eller kroat och bor fel, då kan man riskera att falla offer för fel armé.

Det är någonstans mellan kommunisttiden och det nya brutala inbördeskriget inverkan på regionen som är bakgrunden till pojken Alexandars barndomsupplevelser. Farfadern avlider och man har en stor begravning för att hylla den döda. Pojken reflekterar och ser sina släktingar komma och gå, vid varje tillfälle ges det fester för att fira det sönderfallna livets vardagligheter. Här tycker jag mig se stundtals på Bertil Malmbergs roman Åke och hans värld med den där blicken barnet kan ha på den vuxna världen, den värld som stundtals verkar vara främmande, skrämmande men samtidigt lockande på samma gång. Jag tycker mig kunna se reminiscenser från Ingmar Bergmans film/tv-serie Fanny och Alexander i boken.

Det jag menar är att romanen handlar om en ung pojkes upplevelser i modern tid men barnets perspektiv på sin omgivning med nyfikenheten spegel som vapen för att kunna tolka eller avkoda sin egen omgivning, är oftast samma instrument oavsett i vilken tidsepok vi befinner oss i, eller bakgrund. Vi är ändå alla barn under en period i våra liv. Vi använder oss av samma sorters sinnen som våra instrument för att avsöka vuxenvärldens normer och koder. Boken är suverän på att ge oss läsare fruktbara bilder av vår samtid, men det är ur pojkens ögonvrår allting registreras, det är bokens styrka och glädje.

Läs boken för böveln.

Den världskände indiska författarinnan Anita Desai från Indien har även en dotter som skapat sitt eget namn som erkänt författare. Hennes förstlingsverk Kalabalik bland guavaträden är ett mästerverk där humorn och medmänskligheten fick blomma ut i ett anarkistiskt blommigt språk. Den romanen får nu konkurrens av ett nytt stordådigt äventyr som har moment där livets ögonblick stannar upp då aktuella konflikter finns med som bakgrund.

Romanen utspelas sig i gränstrakten mellan Indien och Nepal.

När jag skriver den här texten så har Nepals monarki fått en känga då den maoistiska vänstergerillan vunnit valet på att avskaffa kungen. Hur framtiden kommer att bli i ett land i Himalayas skuggrike kan man undra över. Jag har inte varit i Nepal sedan 1993 och fotvandrad där i en hel månad.

Då var landet fortfarande ett fattigt bergsrike, som lever i moder Indiens anda. Romanen handlar om den bittre före detta domaren som bor i ett förfallet stort hus med sin kock. En kock vars liv upprätthålls tack vare att hans son skall gör lycka i New York som kock. Men sonen arbetar på dystra usla mat- restauranger där snabbmaten är det enda kulinariska som säljs. Fadern tror att sonen verkligen skall lyckats med sina förehavanden och det är drömmen om ett bättre liv som finns hos kocken som en sista livsgnista. Det är hans enda dröm at få kunna dra sig tillbaka och tas hand om sonen som lockar honom.

Till domarens hem kommer den unge föräldralösa barnbarnet flicka Sai för att bo hos domaren Han är bitter änkling och låter flickan växa upp med egna lärare, såsom den unge mannen Gyan, nepalesisk lärare. Deras kärlek blommar ut mellan fysiklektionerna. Men Gyan dras alltmera till maoisternas nationella kamp mot monarkin. Det är kriget som kommer mellan det unga parets kärleksrelation. Han måste välja övertygelsen om landets befrielse eller sin egen kärlek.

Boken är finstämd och berättar en väsentlig historia som har en substantiell kärna där bottenlös skönhet möter vemodig kärlek. En roman som vibrerar av berättarlust och gör livets fägring så mycket större.

Två romaner som jag skattar mig lycklig över att jag fick äran att läsa dem.

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad