Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Essä

Lars Göransson — novellisten som försvann mot horisonten

Få novellister som jag läst har ett sådant idylliskt språk men väl komprimerad språk som i novellerna får sådan fina psykologiska inramningar. Särskilt omgivningen, miljöteckningarna och naturskildringen från skärgården låta sig väl talas om sig. Nu är Lars Göranson född 1919 och död 1994, en författare som idag närmast bestämd totalt bortglömd. I denna obildningens tidevarv så borde vi i Sveriges avlånga land uppleva och lära oss att upptäcka begåvningar när de finns där på plats för att upptäckas. Men Lars Göransson skrev alltför få böcker men de alster han gav ut på 40-talet och 50-talet; tillhör enligt min mening förtätade bra noveller där människor lever i det Sverige som började växa fram under och efter andra världskriget. I välfärdens sociala Sverige beskriver Lars Göransson ett land som står mellan landsbygd och modernism. Lars Göransson kunde i tre novellsamlingar finna karaktärer som brinner passionerad för sina tilltag i livet.

Jag kan stundtals när jag läser Lars Göranssons manliga karaktärer bli fundersam hur ofta i svensk litteraturhistoria, måste ha med män, ensamma, dygdiga, intellektuella män som hela tiden måste kämpa mot kvinnligheten på så många sätt. Ömkliga patetiska män som hyllar kvinnan men avskyr kvinnan i samma ögonblick då de blir förälskad i kvinnan. För då måste manliga manligheten öppna sig för kvinnan och bli sårbara. Just den tanken odlade August Strindberg och hela den litterära manliga parnassen från trindberg och framåt. Liderligheten tar över manligheten som måste väja för kvinnans påträngande känslomässighet. Lars Göransson har några sådana män som antagligen ger upp allt för den där specifika kvinnan eller har den tanke att man måste motstå den kvinnliga lockelsen. Jag tycker att sådana tankar är löjliga då jag så gärna låter mig falla för kvinnan/kvinnligheten så fort det sker. Det är själva livets utgångspunkt som man tycker jag det borde vara — att hjälplöst dingla på de grenar som hålls uppe av erotiken/kärleken till universum drottningar och gudinnor. Sådant borde vi män brottas med istället för att odla ett banalt kvinnohat. Lars Göranssons manliga huvudrollsfigurer diskuterar och lever i systemet där kvinnan spökar inom deras hjärtegropar.

Lars Göranssons miljöer där det mesta utspelas sker på skärgårdar eller i kungliga huvudstaden Stockholms gator och byggnader. Han formulera sina berättelser på ett bra sätt genom att låta flera karaktärer föra monologer i skrift eller tänka på vilka konsekvenser deras livsval kunde utfalla sig. Det är noggranna noveller som vågar lita på att människornas tankar som formuleras på olika sätt får löpa fritt och det hela transformeras till en konceptuell berättelse där människorna får liv, kropp och blod att pulsera. Bli stadiga berättelser som uppvisar medkänsla med sina persongallerier men kan låta en mild ton av ironi sammanlöpa med humanismen. Det är därför jag tycker att hans böcker förtjänar större läsekrets i dag.

Jag har inga direkta favoritnoveller utan tycker om hans tre böcker därför att här basunerar författaren ut sin egen sårbarhet men också sin egen genialitet.

Enkelt språk och lättläst på alla sätt och vis, helt utan tillkrånglade tillsatser. Det är den bästa och enda anledningen du behöver för att läsa Lars Göransson.

Lars Göranssons verk är följande
Den förvirrade Guden 1944
Sälla jaktmarker 1949
Evrydike 1954
Nu skriar påfågeln och andra noveller 1974

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad