Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Dr. Indies musikmix XIII

  • Blondie.Tanken svindlar men Blaskanredaktions egen gudinna Deborah Harry och hennes kompisar i Blondie kommer till Sverige för en spelning. Snart 63 åriga Deborah Harry skall återigen ge oss låtarna som snurrade bättre och bättre än vad många andra band någonsin var i närheten av under den tid då det begav sig. Punken och punkdiscomusiken lever upp igen. Storsjöyran får nöjet att härbärgera Gudinnan och uppassare — Official Blondie Web Site: Home
  • Håkan Hellström: Texter om ett popfenomen.Tidskriften Sonic och bokförlaget Reverb ger ut sin andra gemensamma bok om de största artisterna i Sverige. Första boken handlade om Kent och nya boken handlar om vår allas stora hjälte Håkan Hellström. Fjäril.Bokens titel är Håkan Hellström: Texter om ett popfenomen. Det är en rolig och fascinerande bok samtidigt som en del texter stör mig ordentligt, för att det kanske handlar om okunskap eller vanlig obildning bland rockskribenter. Många skribenter ägnar sig åt att påpeka att Håkan Hellströms låtar innehåller graverande låtstölder. Det kan skrivas spaltmeter åt detta fjanteri och vips verkar man glömma att konsthistorien, litteraturhistorien, arkitekturen, musikhistorien ägnar sig åt lånegods varenda gång i något tillfälle. Ops, det glömde de bort i alla hast. Enda anledningen till att man gör det är för att ta ned Håkan Hellströms storhet och solka ned hans konst. För det är inte relevant att påtala ointressanta detaljer när helheten är så mycket större. Hip hop-artister och andra artister lånar brottstycken ur musikhistorien varje dag och det kan inte skapa stora rubriker i tidningarnas nöjespalter varje dag. Martha Wainwright.Det bästa exemplaret är en underlig konsertrecension av Nils Hansson i DN (en utsökt skribent i normala fall) där skriver han mest om låtstölder istället för om hans Konsert och vad den innehöll. Jag vill hålla med det som Per Bjurman skrev i ett par tillfällen i Aftonbladet. Skit i snacket om låtstölder och falsksång. Lyssna och bejaka Håkan Hellström med ditt hjärta istället. Det är vad det handlar om när man vill uppleva musikens själ i dess självaste djup.
  • Mark Lanegan & Isobel Campbell.Sångerskan Martha Wainwright, dotter till Loundon III Wainwright och syster till sångaren Rufus. Hon kommer till Södra Teatern 14 maj för att spela där. Hon är aktuell med nytt album men hittills har jag bara hört en singel från skivan, Bleeding All over You är titeln. Men den tillför inget till hennes verk för för övrigt, den sticker inte ut och den saknar stinget från det jag har gillat med med hennes musik förr om åren. Blood Red Shoe — Box of Secrets.Synd. Men lyssna då hellre på det kommande albumet från Mark Lanegan (Screaming Tress och Oueen Of The Stone Age) och hans sångpartner Isobel Campbell. Singeln Who Build the Road. En mjuk och fin ballad som jag värdesätter högt.
  • Blood Red Shoe är en dynamisk duo från England som låter lika tuffa som The Kills och White Stripe. Deras nya blixtrande stentuffa nya skiva Box of Secrets slår det mesta i skrivande stund jag hörd. Coola katter speglar skönheten igen.
  • Patti Smith.Årets bok borde vara Mark Paytress senaste bok om Patti Smiths debutskiva Horses. Bokens titel är Break It Up: Patti Smith’s Horses and Remaking of Rock ’n’ Roll. En musikhistorisk och kulturhistorisk sökning efter Patti Smiths rötter och nimbus i kulturvärlden. En av de mera förträffliga besöken i Patti Smiths poetiskas musikvärld. Det är ett måste för alla musikälskare att upptäcka. En fröjd att läsa helt enkelt. Portrait heter bokförlaget som gav ut verket.
  • Darla Farmer — Rewiring the Electric Forest.Darla Farmer heter ett märkligt gäng från Nashville som gör en sort folkrockpunk och har nyligen släppt albumet Rewiring the Electric Forest. En skiva som hamnade på redaktionen. Jag tog hem den och fann att skivan bestod fullständigt galna upptåg. Vilket gav sken av att skivan har glädje i musiken, vilket var det som jag älskar och vill ha mera av i musiken. Det var en stor överraskning måste jag tillstå.The Go-Betweens — 16 Lovers Lane.
  • I sommar kommer undertecknad att recensera Robert Forsters nya album som enligt de flesta skall vara något i hästväg. Jag nöjer mig med att återupptäcka Robert Forster och den avlidna Grant McLennans band The Go-Betweens underbara album 16 Lovers Lane. En av de vackraste skivor som kom ut under 80-talet. Den innehåller allt av vad älskar hos sublim alternativ pop.Rocket from the Crypt — R.I.P.
  • Dr. Indies favoritlåt april/maj blir The Building och återfinnes på svenska hip hop-Fyrverkeriet Looptroops Rockers nya cd. En låt som gungar skönt i magen.
  • Snyft, snörvel men det är sällsamt ledsamt att se världens bästa garagerockband Rocket From The Crypts avskedskonsert i San Diego R.I.P.. Den är sorglig och himmelsk bra, allting smälter ihop. Se den och upplev den på DVD.

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad