Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Dr. Indies Fjäril.musiktips för maj

Det svärmar över av musik och det finns mycket musik som man kan bränna ned till lämpliga MP3-filer, och användas i det flesta tillfällen. Därför rekommenderar jag lite nytt som gammalt inför majmånadens anstormande dagar.

  • Cocosuma — We’ll Drive Home Backwards.Vi börjar med Cocosuma som gör ovanligt skör och snygg pop med starka låtar, mjuka behagliga och smått estetiskt tilltalande bortom det mesta i denna stund. Well Drive Home Backwards är en bra titel på en melankolisk skiva som liksom stannar upp i det ögonblick då musiken blir en trip mot en annan värld.
  • The Metros — Education Pt. 2.En liten singel från gruppen The Metros är en snabb smått rolig låt som har fått titeln Educations Pt.2. En liten bagatell utan riktig tyngd eller seriös agenda på programmet. Utan bara så en där trevlig låt, du kan tänka dig att det är ungefär så som att lyssna på en modern version av The Shadows gamla klassiska hits. Bra är den i alla fall.
  • The Courteeners — St. Jude.The Courteeners nya skiva St. Jude bildar fundament för den seriösare sidan av indievärlden. Dom har en liten tråd eller kalla det för stråk av mörker i varje ton och texterna blir smått litterära av sig själva. Bandet känner jag knappt till med det är bra musik som gör indierocken lite mörkare än vanligt. Det är allt som jag påtala kring skivan.
  • Jamie Lidell — Jim.Soulkillen Jamie Lidell har släppt sitt nya album Jim och det handlar om en vit kille som vill enkel okomplicerad pop men fastnar för små soulstänk i sin väldigt vita omgivning. En skiva som knappast följer trender utan är klarar av att vara sublim men dock hård i sina vassaste kanter. Annars är den riktigt bra.
  • The Replacements.The Replacements hela låtkatalog har modifierats och remastrats för en återutgivning så att vi diggare kan förnöjt ta oss fram till vårens scenkant och blicka in i en fascinerad grupp som aldrig lyckades ta sig fram till alternativa rockens främsta scenrum. Knark och interna bråk avgjorde The Replacements öde. Bröderna Stinson och låtskrivaren/sångaren Paul Westerberg var navet som allting centrerades runt omkring. Paul Westerberg skrev fina sånger som alternerade mellan lägena, punk eller fin bred rock. Bandet höll mellan 1979 och lade ned verksamheten 1991. Paul Westerberg har sedan dess enbart gjort soloplattor. Det är därför jag känner mig lycklig igen.
  • The Lemonheads.Lemonheads bästa alster finn nu ute i speciell Collectors Editions och skivan som nyutges har lite extramaterial av intresse, titeln på skivan är It’s a Shame About Ray. Den är stilsäker och avgör varför jag älskade Lemonheads musik. Evan Dando som räknades till en av världens snyggaste män gjorde näpna sånger och sjöng med en säregen röst. The Lemonheads blev det alternativa bandet som fick hits strax efter det att Nirvana gjorde underground till det nya mainstream. The Lemonheads blev omslagspojkar i diverse sammanhang och framgången slog omkull Evan Dandos livsgärning för en del år framöver. Men albumet är extra bra att lyssna på i alla fall.
  • Tja en skiva som egentligen inte behövs på grund av att det redan finns för många liveplattor av nämnda band — The Rolling Stones skiva Shine of Light som är soundtracket till Martin Scorseses nya dokumentärfilm om Stones senaste konsertrunda runt världen. För min del en helt onödigt utsläpp men jag misstänker att fansen köper albumet ändå. Det är därför att jag kände att skivan måste finnas med där på något sätt i någon form. Man kan faktiskt knapp undvika att skivans existens så att säga.

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad