Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Intervju med Emrik

Intervju med Emrik gjord av chefredaktören Dr. Indie.


Fråga
Från Stonefunkers coolaste svettigaste James Brown/George Clintonövningar till den finaste svenska pop. i min värld väldigt stora steg i en ny riktning. Kan du berätta om din nya musikaliska inriktning, åtminstone ny för mig?
Svar
Jag växte upp med svensktoppen, pop, Elvis, Cornelis mfl. så för mig känns inte steget så långt, men visst är det någonting helt annat än Stonefunkers svett. Jag känner dock att detta är en självklar utveckling i mitt musikskapande. Jag har alltid skrivit dikter och texter på svenska , men aldrig sjungit på modersmålet förrän jag för ca. sex år sen började testa. Det var som en ny värld öppnade sig och jag flöt ut och simmade in i ett helt nytt landskap.
Fråga
Titeln på din nya skiva tycker jag mycket om, är det så du känner dig, som en svensk soulman?
Svar
När jag började skriva låtar till denna skiva så var titeln det första jag kom på. Jag gillar att ha ett namn på det projekt jag håller på med.. för att ha nån typ av riktning.
Det har väl delvis med ålder att göra. Jag känner att jag dels på olika sätt utforskat och spridit soulen i sverige. Sen är det nåt med benämningen soul-man som jag gillar.. den själfulle, som söker efter någonting, men samtidigt står stadigt på jorden. Jag älskar också äldre blues och soul gubbar, främst från USA. De där som bara fortsätter att sjunga tills de trillar av pinn. Så vill jag också vara..ha ha
Fråga
Om vi ser på dina texter så är de väldigt fina. Tycker du att det skillnad att sjunga om de här erfarenheterna du har på din nya skiva mot hur det var att sjunga i Stonefunkers?
Svar
Tack, på svenska kan jag plocka fram mina känslor på ett helt annat sätt än på engelska. Stonefunkers var dessutom ett demokratiskt band där vissa ämnen inte passade in. Det skulle mest vara party, även om jag alltid skrev in viss samhällsskritik och fick in små historier, så får jag ett helt annat gensvar på mina svenska texter. Man kan mycket lättare gömma sig bakom engelska fraser, men på svenska blir det mer direkt.
Fråga
Vad är det du vill förmedla till mig som lyssnare med dina texter?
Svar
När jag skriver utgår jag ifrån mig själv och mina erfarenheter, vad jag upplevt, men även sånt jag hört, eller hittar på lite.. Det jag vill få fram är mycket upp till den som lyssnar. Jag kan bara försöka förmedla mina texter på bästa sätt. När jag får kommentarer på texterna så lyssnar folk in vitt skilda saker och kopplar vissa textrader till specifika händelser som kanske inte alltid stämmer med verkligheten, så texterna ligger i betraktarens öra.
Fråga
Den nya skivan är den annorlunda textmässigt eller i de musikaliska strukturerna, om man tar din förra skiva som jämförelse, finns det något som du känner är lite speciellt med den nya?
Svar
Den är mestadels inspelad under en kortare period där vi satte alla grunder en långhelg. Sen gjorde jag lite sångpålägg och vi la till lite instrument och så, men det ger en bättre helhet tycker jag, jämfört med mina tidigare skivor. Inspelningsmässigt påminner den faktiskt lite om min första EP- I min egen värld, som kom 2003, där jag också spelade in det mesta på en gång. Det ger alltid en lite mer levande känsla och man behöver inte ändra och spela om etc.. låtarna är som dom är, punkt slut.
Fråga
Så till sista frågan, vad händer nu efter nya skivan har släppts?
Svar
Jag kommer att spela en hel del, dels i Göteborg där jag under sommaren bjuder in lite gäster till fyra olika gig, bland andra jenny silver och patrick el hag. Sen kommer jag att spela mycket runt västkusten hela sommaren. Det är perfekt att åka ut till åstols rökeri, äta lite räkor och sen spela ett par set i solnedgången. Andra ställen blir bohus fästning, Koster, strömstad, men kanske lite avstickare till andra städer också.
Jag har precis blivit klar med en sjuk video till låten sommarängel, och håller på att få klart en video till låten Kärleken är mäktig, så jag hoppas att dessa låtar, ja hela albumet, plus videor blir soundtracket till mångas sommar semester.. kram kram från EMRIK
MER ATT LYSSNA, KOLLA TURNÉDATUM ETC.. gå in på:
EMRIK, eller MySpace.com - EMRIK - Gothenburg, SE - Soul / Pop / Soul - www.myspace.com/topemrik

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad