Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Nyckelpiga.
Fjäril.

Blaskan #5 2008

Konstverk av Susanna Varis

Piece of me, oil 1994 (© Susanna Varis).

Mr. Manson, oil 2008 (original photograph by Mick Hutson) (© Susanna Varis).

Debbie Harry, cover, drawing 1986 (© Susanna Varis).

Sebastian Bach, oil 1991 (© Susanna Varis).

Rita Hayworth, drawing 1985 (© Susanna Varis).

Fler konstverk och annat finns hos — Susanna Varis MySpace

Avledare

Nyckelpiga.Stuart Staples har en mörk erotisk manlig röst som är fylls av passionerad mörk hetta. En röst som är lika specifik som mörka poeter såsom Leonard Cohen, Tom Waits eller Scott Walkers personliga röster. Tindersticks — The Hungry Saw.Tindersticks är tillbaka med sin nya skiva The Hungry Saw som är melodramatisk och har en väldig mörk kärlekstema där kärleken och erotiken samverkar på ett sätt där död och kärlek är detsamma. Det är nästan bara Nick Cave som vågat närma sig kärleken som ett gotiskt ödesdrama; en tyngd som måste fästas på de älskades bröst och först när man närmar sig dödens nattsvarta vila — kan denna tyngd lämna de älskades bröst. Stuart Staples låter sin mörka stämma lägga sin varliga känsla att vila över sångerna som ett damoklessvärd — som när som helst trotsar Gudarna och djävlarna för at låta musiken brytas ned till ett kaotisk mänskligt psykologiskt spel.

Ett spel mellan kvinna och man som är Nyckelpiga.så intimt nära varandra att man blir symbios med till slut går ihop till en symbios med varandra. Det är när kärleken till slut blir både liv och död — som ödesdramat börjar bli realitet. Då är det som om människan kan trotsa alla naturlagar verkliga som imaginära symboliska Gudslagar.

Någonstans där befinner sig Tindersticks nya låtar, tiden står stilla och den gudomliga rösten Stuart Staples innehar råder världen att förbli blickstilla så att kärleken kan sätta bo, gro så naturen får leva, människan glänser av energisk lycksalighet. På så sätt är skivan The Hungry Saw episkt eskapistiskt atmosfärisk drömskt. Men det är inte den starkaste skiva som bandet släppt sedan debuten 1993 fast utan tvekan den mest vackra av deras album. Ett blomstersmycke med sårbara mörk bakgrund att taga hänsyn till. Ett hänsyn baserat på Stuart Staples fina sångsätt. En naturlig whiskeydrucken alkoholskadad röst med svärta i varje oktav han sjunger. Nyckelpiga.En klar visionär romantiker som utövar konsten att förföra kvinnor med sin galanta röst. Det är en erotisk röst precis som kvinnorna älskar att sitta ned och lyssna på Leonard Cohens bästa sånger.

Därför förblir varje sång från Tindersticks nya skiva en uppenbarad dröm av sötma och blod som tar med sig lyssnaren på årets bästa musikaliska resa.

Marilynz Idoler.En god vän till mig som heter Jaako eller Jaska som han kallas för när han till vardags spelar trumma i bandet Marilynz Idoler, besökte mig med gruppens primus motor Magnus. Det är Magnus som skriver merparten av materialet till Marilynz Idols olika kompositioner.

Det var en vanlig fredag i april som Jaska och Magnus besökte mig för att prata lite informellt om Marilynz Idoler musik. Bandet som är en trio spelar en socialt medveten punk som jag känner igen från 90-talets punkscen. Den scenen som jag kallar för nypunkscenen där skivbolagen Burning Hearst, Beat Butcher och delvis Rosa Honung dominerade scenen Nyckelpiga.med en rad nya akter på den tiden. Vi pratade lite grann om Marilynz Idolers musik och texter vilken bakgrund och referenser som låg bakom gruppens tänkande omkring musiken. Vardagens händelseförlopp och det sker omkring i samhället räcker länge för att få material till nya insikter om livet som kan bli låtar.

Personligen tycker jag om deras musik för att den har en energi och ett speciellt sound som jag gärna uppskattar eftersom den påminner mig om den punk som fanns på 90-talet med bra band som Randy, Coca Carola, Radioaktiva Räker och andra bra svenska punkband från den tiden. Marilynz Idoler skriver texter och musik med bra innehåll och starka kompositioner i grunden. Det är Dr. Indies personliga favoriter för tillfället.

Så ta chansen och börja upptäcka Marilynz Idoler nu på en gång.

Se Marilynz Idolers myspacesida — MySpace.com - Marilynz Idoler - Järfälla Bromsten, SE - Punk / Annat / Garage - www.myspace.com/marilynzidoler

Redaktionens egen webbmaster Mr. Snaggus fick av en arbetskamrat tips om gruppen Brother Ape som spelar progressiv vuxenorienterad rockmusik. Tycker du om Saga, Styx, Yes och Steve Hackett så är detta något för dig, lyssnare. Undertecknad Chefredaktören Dr. Indie och Mr. Snaggus kan för intresserade meddela att Brother Ape 2005 gav ut skivan On the Other Side. Det är inte direkt den musik som jag eller Mr. Snaggus lyssnar på till vardags. Det går att lyssna till låtar på deras myspacesida och gå in på deras hemsida — www.brotherape.com. Vill du lyssna på deras musik så har du deras myspacesida — MySpace.com - Brother Ape - SE - Indie / Rock / Progressiv - www.myspace.com/brotherapeFjäril.

Den mest spännande musiken kan stundtals var föga känd eller enbart okänd, vilket kan stöpa om världen, åtminstone en liten del av den. En av mina käraste väninnor, Marie, hon arbetar som lokförare på SJ. Hon fick av en arbetskamrat en samling låtar från en kille som kallar sig för Pedophilia och under det namnet så gör egen personlig musik som verkligen är spännande och mångfasetterad. Han går från electronica över till punkig rock för att vidare passera popen. Jag fick höra musik som verkligen roade mig. Nu hoppas jag verkligen att han lägger ut sin musik på myspcace.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Adam Green — Sixies & Sevens

Alf — Tivoliv

Ane Brun — Changing of the Season

Atrocity — Werk 80 I & II

Billy Bragg — Mr. Love & Justice

Bob Mould — District Line

Cavalera Conspiracy — Inflikted

Children of Bodom — Blooddrunk; In Flames — A Sense of Purpose & Draconian — Turning Seasons Within

Cut Copy — In Ghost Colours; Kelley Polar — I Need You to Hold On While the Sky Is Falling; M83 — Saturdays=Youth; Hercules and Love Affair — Hercules and Love Affair & Juvelen — 1

Daniel Norgren — Outskirt

Death Cab for Cutie — Narrow Stairs

Dr. Indies musikmix XIII

Dr. Indies musiktips för maj

Emrik — Soul Swedish Man & Friska Viljor — Tour de Hearts

Hällberga Central — Hällberga Central & Ricardo — Bye Bye Girl

Joel Alme — Master of Ceremonies

Judee Sill — Abracadabra: The Asylum Years

Katharina Nuttall — Cherry Flavour Substitute

Korta musikrecensioner XXXIX

Mariah Carey — E=mc2 & Ray J — All I Feel

Markus Krunegård — Markusevangeliet

Montt Mardié — Clocks/Pretenders

Mystery Jets — Twenty One; Atlas Sound — Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel & Action Bikers — Hesperian Puisto

Nazareth — The News

P-Nissarna — Kalla den va fan du vill

Sebastien Teller — Sexuality

Stephen Malkmus & The Jicks — Real Emotional Trash

Stephen Simmons — Something in Between

Testament — The Formation of Damnation; Edenbridge — My Earth Dream; Dokken — Lightning Strikes Again & Nasum — Doombringer

The Last Shadow Puppets — The Age of the Understatement

The Roots — Rising Down

Whitesnake — Good to Be Bad