Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politisk artikel

Socialism

Vänsterpartiet tror jag kan tappa fart när Gudrun avgår vilket innebär att partiets utveckling kan förloras. Det är just nu vänsterpartiet hade blivit intressant med en intern förnyelse i debatten. Dom gamla trötta kommunistsiska klyschorna blev ny ideologisk tro på andra alternativ till kapitalismen. Man började se världen i buffertfonder eller andra försök till omvandla världen till en rättvisare tillvaro. Därför är det tragiskt om partiprogramet inte får den debatt den behöver.

Mats Wingborgs bok Socialism utgiven på Bilda-förlag 2001 innebär en förnyad debatt. Han vill undersöka dels äganderätten som inte är naturgiven rättighet eller att det skulle innebära frihet åt individen. Äganderätt kan dessutom tvärtemot myten om staten som fiende åt äganderätten betyda flera saker. Dessutom menar Mats Wingborg att de flesta partier är för blandekonomi men diskussionen har handlat om hur mycket staten kan äga. Staten är inte sämre ägare eller offentlig sektor betyder inte att vi har flera regler. Marknaden är inte alls ett dugg fri. Utan den har regler, spärrar och ständiga kontrakt som reglerar en fullständig fri marknad. För då skulle vi få ett kaos och marknaden blir den starkes rätt. Mats Wingborg vill se en global reglerad marknad där olika blandägarmöjligheter finns. Man kan säga att han frångår traditionell marxism för att finna en känsla att man verkligen demokratiserar ägandet och fyller politiken med en rejält innehåll.

Även Sten O. Karlsson i sin avhandling Det intelligenta samhället (En omtolkning av socialdemokratins idéhistoria) Carlssons 2001 vill finna hur socialdemokratin funnit sina rötter. Jag upplever hur jag under denna nästan 700 sidiga läsning finner sympati när det visar sig att dogmatismen ersätts av en sökande pragmatisk linje. Det är vad jag ser på socialismen, en uppsättning normer som kan etiskt, moraliskt och politiskt omvandla kapitalismen tills något kan ersätta systemet. Göra dagens kapitalism till något annat än ekonomismen helvete och felsatsningar.

Jag längtar efter något annorlunda.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2003

Gäst-
skribenter

Frihet, rättvisa och jämställdhet (av Fredrik Runebert)

Presentation av Fredrik Runebert


Dagens skönhetsideal (av Berra)


Terry McMillan — Hålla andan (av Mari)

Artiklar

Essäer

Jules Vernes litterära fantasier

Konst

Konst på Moderna Museet

Böcker

Pressen

Tankar om pressen

Musik

Flash & The Pan

Gorky’s Zygotic Mynci

Harold Melvin & The Blue Notes

Mer Dolly Parton

Modern elektronisk dansmusik

Mötley Crüe & Sweet

Svart Soul

Tim Hardin

Wilco — Yankee Hotel Foxtrot

Filmer