Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Krönika

Dagens skönhetsideal

Jag brukar uppfatta debattinlägg som en del av den politiska processen. Man skriver något om något som man uppfattar som ett problem. Sen hoppas man att man får opinionen med sig och att politikerna löser problemet. Eller att åsikten tar genvägen till politikerna. Jag anser för övrigt att den bästa lösningen brukar vara att politikerna låter de inblandade själva lösa problemet.

Detta är inte något sådant inlägg. Jag skriver inte inlägget för att få ”våra” politiker att stifta någon lag eller införa något nytt bidrag. Det är bara en betraktelse över vår omvärld och tiden vi lever i.

Varför en sån lång inledning? För att jag tycker att det är viktigt att politikerna struntar i hur vi ser ut. Ett exempel på den politiska utseendefixeringen är den osmakliga avarten rasism.

Då kan vi sätta igång. Till att börja med är skönhet trevligt. Jag och säkert många fler blir glada av att se en söt tjej. Andra blir glada av att se snygga pojkar. Det är en fullt naturlig och hälsosam reaktion. Jag blir också glad om jag ser en vacker solnedgång eller utsikt men inte på samma sätt.

Musik kan också sprida glädje. Men en del musik upprör också. Vissa spelar musik som andra inte gillar. Andra musiker upprör genom nedsättande kommentarer om vissa grupper. De förolämpar till exempel bögar eller kristna som blir upprörda. Det är inte så konstigt. Det som är konstigt är de som upprör utan att förolämpa någon eller spelar dålig musik. De som ogillar något på ickemusikaliska skäl.

The Beatles upprörde dåtidens etablissemang genom att ha för långt hår. Dagens etablissemang upprörs inte över engelska popgrupper eller killar med väldigt långt hår som spelar hög musik med mycket el-gitarrer.

Nu upprörs det nya etablissemanget av för korta kjolar på för unga tjejer som är för sexiga. Tjejer som Brittney Speers men nya etablissemanget är inte talibaner, de har inte skägg.

Det feministiska etablissemanget dominerar media (när läste du något antifeministiskt i media senast?), ett faktum som motsäger teorier om könsmässig underordning. Det är de som inte vill ha bilder på snygga tjejer på reklamskyltar. Det är de som försvarar de som förstör affischer (och säkert sätter upp affischer på elskåp).

Argumentet är att bilder på söta flickor får unga flickor att bli olyckliga. Olyckliga flickor som sedan drabbas av anorexi. De lyckas alltså hitta ”den enda” orsaken till att tjejer blir olyckliga i tonåren.

Det beror alltså inte på oro inför inträdet i vuxenvärlden. Det beror inte på att kroppen förändras och en massa hormoner släpps loss. Det beror inte på skolplikten tvingar dem att gå i en skola som tvingar dem att anpassa sig i ställer för att anpassa sig till dem. Mobbing, olycklig kärlek, föräldrar som inte fattar …

Det finns tusentals saker som ger olyckliga tonåringar men etablissemanget bortser från allt detta och påstår att det är snygga tjejer på reklamskyltar som ger tonåriga tjejer anorexi.

Skönhetsoperationer är en kontroversiell del av dagens skönhetstrend. Det verkar finnas en tanke i dagens samhälle som säger att det är fel att ändra på det naturen givit dig. Det gäller inte bara operationer, tanken återkommer bland annat i kloningsdebatten.

Jag ser inte det som ett giltigt argument. Varför ska man nöja sig med det man föds till? Varför ska slumpen avgöra hur du ska se ut …

— Berra

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2003

Gäst-
skribenter

Frihet, rättvisa och jämställdhet (av Fredrik Runebert)

Presentation av Fredrik Runebert


Dagens skönhetsideal (av Berra)


Terry McMillan — Hålla andan (av Mari)

Artiklar

Essäer

Jules Vernes litterära fantasier

Konst

Konst på Moderna Museet

Böcker

Pressen

Tankar om pressen

Musik

Flash & The Pan

Gorky’s Zygotic Mynci

Harold Melvin & The Blue Notes

Mer Dolly Parton

Modern elektronisk dansmusik

Mötley Crüe & Sweet

Svart Soul

Tim Hardin

Wilco — Yankee Hotel Foxtrot

Filmer