Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Marina Lewycka — Två husvagnar

Översättning: Thomas Grundberg

Prisma 2008

Marina Lewycka.Världens roligaste författare Marina Lewycka är tillbaka med en roman som ångar humor, sexualitet och svartarbete. För det är svartarbete på jordgubbslandskap som romanen handlar om. England är skådeplatsen för människor som bland annat reser från Ukraina för att skapa bättre liv för sig och sin familj (om man har någon) genom att arbeta hårt och tjäna lite pengar. Det är samma författarinna som debuterade med den djävulskt roliga En kort berättelse om traktorer på ukrainska och nu försätter att skriva om sina forna landsmän, för Marina Lewycka bor sedan en del år i England och undervisar på ett universitet där borta. Men hennes blick och kunskap om Ukrainas innevånare har hon intakt. För det är som vanligt väldigt lätt att förälska sig i ung kärlek och skarpa blickar för hur gästarbetare kan utnyttjas vansinnigt mycket. Den här romanen är varm och glädjerik roman om roliga människor boende i två husvagnar. Det är någras kvinnor och män som bor och arbetar säsongsvis med varandra. Kärleken spirar och liver firar en seger mitt i arbetes förgjorda arbetets kvarnstenar.

Romanens karaktärer vandrar omkring i Englands värld och drömmer om det bättre livet, framförallt vill den unga agronomen Irina från Kiev, skapa sig ett nytt bättre liv genom att arbeta och kanske träffa kärleken; den rätta kärleken, så att säga. Det är där hon träffar den unge mannen Andrij som också är anställd svart för att plocka jordgubbar. De båda möts såsom de ljuva skeppen om natten. Det är därifrån boken tar avstamp till en bra moralisk rolig och träffsäker skildring av svartarbete i England, en situation många känner igen i som arbetat under svåra fula omständigheter.

Men boken är full av humor som biter ifrån sig så att det inte blir en ohygglig social deprimerande berättelse. Det är ytterliggare en solidarisk medmänsklig human roman från en av de roligaste författare vi har i världen för tillfället.

P.S. Det går att utläsa från romanen vad som händer när människor hamnar i svåra situationer och hur de kan utnyttjas av många läskiga människor. Just nu pågår det i Sverige debatten om papperslösa i landet som vistas illegalt — skall få möjligt att få adekvat vårt. Nej tycker Migrationsverket och vår invandrarminister Billström. Utan för att skydda papperslösa från att råka illa ut skall man skydda deras rättigheter genom att låta kommuner och sjukhus själva bestämma om det skall få vård eller inte. Ren idioti och cyniskt spel med redan utsatta människor som regeringen sysslar med sitt förslag. Sjukvårdens personal vill inte delta i regeringens nya smutsiga hantering av människor. Jag följer debatten noggrant och säger lägg ned förlaget dit den hör hemma, i avskrädeshögen.

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album