Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Philip Roth — Envar

Översättning: Hans-Jacob Nilsson

Bonniers 2007

Michael Ondaatje — Divisadero: Annas bok

Översättning: Thomas Pries

Bonniers Förlag 2008

Philip Roth.Litteratur som sammanbinder det mänskliga med psykologiska momenten så att verkligheten framstår som mera humanare än vad man stundtals vill tro. Litteraturen kan stundtals förlösa våra känslor, få oss att tappa andan därför att vissa böcker brinner passionerad, för att de vill berätta någonting om det som berör oss, det allmänmänskliga i livet. Philip Roth är en stilsäker och formbar författare som jag tycker bäst berättar historier om Amerika nu när Norman Mailer är borta, John Updike skriver inte lika starkt längre och andra generationsförfattare försöker visserligen att skapa de dramatiska berättelserna. Men det är Philip Roth som skriver bäst och starkast om världen så som den är i våra tankar och så som världen förhåller sig till oss i realiteten. Hans nya roman, eller den senaste bygger upp förväntningar som även infrias, för det är en berättelse som är stramt skrivet men ändå pulserar dess tjocka text, driven av att berätta om kraven vi ställer på vår kropp när den blir äldre och föråldrad. För den här gången följer vi huvudpersonen som har jobbat som art director och blir pensionerad från sitt arbete. Boken är en rak berättat finstilt roman om hur huvudpersonen ser döden som liten, växer upp, arbetar och blir äldre och ålderdomen leder till slut mot det oundvikliga ödet, den sista resan döden utgör i varje människans liv. Där i emellan får vi veta om hur livet gestaltar sig för en människa under ett helt livs förlopp.

Philip Roth kan konsten att lyfta på slöjan och avslöja detaljer av en enda människas livslinje, genom att visa upp, bit oför bit hur det hela hänger ihop.

Det är styvt gjort att förena detaljer, sätta ihop bitarna, tills att allting förlöper som kedjan i i sina länkar. Sådant tycker jag att Philip Roth är bra på.

Michael Ondaatje.Michael Ondaatje är epiker som också trollar fram tre livsöden som redan hängde ihop som små ungar, de växte ihop på en gård. Anna är den biologiska dottern, Claire är dottern till en döende moder som fadern adopterade trots att fadern är änkling. Fadern tar även hand om liten pojke som blev föräldralös efter det hans familj blivit mördad.

Bokens poetiska finess har även våldsamma slagsidor vars effekter påverkar alla de inblandade till att förändra sina liv. De lämnar gården och försöker reda ut sina liv på olika håll. Michael Ondaatje låter livsödena flätas ihop och sorg, ångest och försoning.

Den romanen hänför med sin briljanta stil, de vältecknade porträtten av karaktärerna. Det är en fräsch bok vars tematiska uppbyggnad av hela historien görs skickligt på det hela av författaren.

Två romaner om människor i Amerika som jag grips av som läsare därför att det är bra levnadsberättelser som faktiskt är väldig levande så att det känns äkta.

Philip Roth och Michael Ondaatje är två av Nordamerikas bästa nu levande episka fantasifulla och vitala berättare som skriver romaner i som lever i sina egna dimensioner.

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album