Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Berättelser

Stefan Lindberg — I Gorans ögon

Bonniers 2008

Bättre och smartare noveller som smälter motståndet på ett så effektivt sätt har jag knappast stött på i år. Stefan Lindberg bygger upp stämningar som betyder att det är både socialrealistiska berättelser som smått science fictionartade islag eller bara underhållande njutbara noveller, men det relevanta är att de alla lyfter högt och försvinner bortom det synliga fälten.

Ta titelnovellen som är bland det bästa jag har läst i svensk prosa. Det är en synnerligen välkomponerad historia om författaren Frans Högström som tappar sin livskraft och det gör att hans litterära ådra tar slut. Han blir en deprimerad man som träffar sin vän, den kände fotbollspelaren Goran. Gor5na blir en skrivande fotbollspelare som skriver storslagna essäer och romaner. Både Frans och Gorans öden är sammanflätade på ett bra sätt. Det är skicklig realistisk berättelse som samtidigt har den underfundiga svarta tonen av bisarr mörk humor instoppad i berättelsens struktur, undanskymt inbyggt på ett sätt som man knappt märker av vid läsningen.

En annan svindlande novell är långnovellen Tjänsteman vid mörkrets sambandscentral som i sin tur handlar om den frånskilde fadern som håller på att förlora sin son. Han blir bekant med sin amatörkulturella arbetskamrat Tryggve Holmlund som alltmera lockar in huvudpersonen till att bo i Söderfors utanför Gävle. Han blir inbladad i Tryggves litterära sällskap att sprida den lokala författaren Axel Helgessons författarskap. Det är startsignalen till ett äventyr i psykologin och människans inre dynamiska interna liv.

Till slut vill jag slå ett extra slag för den lilla korta science fictionnovellen Melker och klonerna. Det handlar om en liten pojke som dör i en bilolycka och föräldrarna överlever. Men de klonar sin son genom DNA och de får en ny son som också avlider och föräldrarna gör ytterliggare en klon av sin son. Men det är en kopia på en kopia och allting blir falskt och fel allting då klonen av sonen inte kan referera till några minnen eller minnas sitt gamla liv. Det är ett mästerverk i hur man kan komprimera ned en genial berättelse till att koncist och perfekt nå fram till oss så att vi kan känna det som sker i berättelsen.

Stefan Lindberg har skrivit det här årets vassaste noveller utan konkurrens, enligt Dr. Indie.

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album