Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Ulrika Kärnborg — Myrrha

Natur och Kultur

Ulrika Kärnborg.Ulrika Kärnborg är en Sveriges bästa feministiska kulturskribenter och en av de jag håller som kärast när det gäller att läsa hennes artiklar i Dagens Nyheter. Dessutom är hon generationskamrat till mig vilket är trevligt. Två andra kvinnliga skribenter som jag gärna vill nämna i samma veva är Åsa Lindeborg och Nina Björk.

Deras gemensamma nämnare är att de skriver starka provocerande artiklar som vänder upp och ned på de ordinära begreppen. Sådant premierar jag jättegärna därför att världen behöver mera framgångsrika kvinnor som vågar slå sönder manliga begreppsvärldar. Där ställer jag mig helt solidarisk till det kvinnliga i världen.

Så det så; nu var det nedtecknad i Blaskans spalter.

Nu har Ulrika Kärnborg skrivit en roman om Viktorianska England. Det handlar om en sann men frisk vågad berättelse om Arthur som födds i en väletablerad familj.

Meningen är att han skulle bli advokat, han utbildar sig som det bör, enligt konventionerna. Men han har en stark erotisk dragning åt arbetarkvinnor och kvinnor som tillhör de lägre samhällsklasserna.

Han blir fascinerad av den hårt arbetande Hannah. En ung viljestark kvinna som kämpar för att få leva livet utan att svälta. DE möts av en slump och deras liv sammanflätas till att bli en sort erotisk sexuellt laddat gemenskap. Det handlar om sexuell dominans men det är inte någon enkel historia utan Ulrika kärnborg doppar den i mera komplicerade mönster.

Hannah som i hela sin barndom varit en tuff tjej som fadern ville tukta för att hon skulle förstå livets realiteter.

Hannah blir tidigt utkastat av sin fader för att börja arbeta hårt. Det blir en roman som till slut handlar om en form av klaskamp — en kamp som förs på det sexuella området, mellan man och kvinna.

Men det är svårt att fånga in denna kamp i klassisk klasskampretorik som det brukligt är, utan den här gången handlar det om sexuell lek på bådas villkor, men ändå inte. För Arthur tillhör en maktägande klass och Hannah har inget att säga till om i det politiska spelet.

Men i deras erotiska spel kan hon själv vara sig själv och ta för sig. Hon är med på ett hörn och reglerar spelets kärna.

Ulrika Kärnborg skriver en stark roman om starkare människor, starkare än vad man kan tro och det är det intressanta är hur allting händer och sker i ett starkt falskt hycklande moraliskt samhälle där de kristna konventionerna kväver människors sexualitet. Då får människorna smyga med sina sexuella preferenser. Men det är något som människor bryter med och alltid kommer att bryta med för att människan vill leva fri från religiösa och ideologiska kontrollmekanismer. Det är en kärleksroman på ett sätt och en roman om ett intressant kvinnoöde och det liv som hon väljer åt sig att leva fullt.

Det är bara att gratulera att Ulrika Kärnborg kan formulera och gestalta ett människoöde så att det framstår som äkta och levande.

Klasskillnader är ett centralt tema men i grunden så handlar det om kärlek och maktkamp som påverkar livet. Jag har inte läst en bättre roman på länge.

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album