Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Insändare

Utförsäkringen eller ”tänk om jag inte blir frisk av att bli fattig”

Med regeringens förslag om att ta bort tidsbegränsad sjukersättning så kommer det att bli oerhört lätt för arbetsgivare att sparka folk. Så länge en person är sjukskriven eller har tidsbegränsad sjukersättning så kan arbetsgivaren idag inte sparka den anställde. Förslaget innebär att den sjuke, om den har tur får hel sjukersättning för all framtid och därmed sparken. I sämre fall, så bedöms att det finns arbetsförmåga på annat arbete och då får man söka jobb och flytta. Går inte det får man söka socialbidrag och hoppas att de förstår att man är sjuk. Förslaget är ett stort experiment i mänskligt lidande eftersom det inte grundar sig på någon tidigare erfarenhet eller seriös forskning!

Man utgår från att folk inte är sjuka, eftersom lögnen om överutnyttjande av sjukförsäkringen har spridits överallt! Därför har grannar börjat anmäla varandra (min sjuka vän vågar inte gå ut, eftersom hon ser så pigg ut), de tror på lögnen om att de flesta fuskar.

Försäkringskassans läkare sa till mig i Augusti; vi har ett överutnyttjande av sjukförsäkringssystemet jämfört med andra länder, så det är inte svårt att räkna ut att folk fuskar och det måste stävjas.

I TV4 nyheterna i lördags fick vi veta att regeringen räknar in förkylningar i utanförskapet nyhetskanalen.se - Förkylning räknas in i utanförskapet.

Den stora lögnen!

I själva verket är det tvärtom, vi är friskare än i de andra länderna!

Paula Liukkonen, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi. Hon är forskare och universitetslektor vid Stockholms universitet har skrivit en ny rapport Förvärvsinkomster och bidrag i de nordiska länderna under 1990-talet som visar att i de andra nordiska länderna så finns de sjuka i pensionssystemet istället för sjukförsäkringssystemet.

I Finland finns arbetslöshetspensionering för sjuka och i Danmark har de sjuka frivilligpension eller efterlön. Dock säger hon att det förekommer både ett underutnyttjande (sjuknärvaro) och ett överutnyttjande bla i form av läkare som mot betalning skriver ut intyg. Det är inte det sjuka som ska klämmas åt säger hon när jag pratade med henne. I resten av Europa är de sjuka kvinnorna hemmafruar och det saknas statistik. Det går inte att rakt av jämföra statistik mellan länder och dra slutsatser av det, för systemen ser totalt olika ut! Därför måste man titta på forskningen!

Ingrid Esser forskare sociologi har skrivit en avhandling Why Work?: Comparative Studies on Welfare Regimes and Individuals' Work Orientations om att vi har högre arbetsmoral i norden, än i de andra europeiska länderna och vad det beror på.

Daniel Melén har nyligen skrivit en avhandling om att arbetsgivare inte anställer folk som har sjukersättning men som skulle kunna arbeta på ett anpassat arbete och är mycket motiverade att komma ut i arbetslivet Sjukskrivningssystemet - Sjuka som blir arbetslösa och arbetslösa som blir sjukskrivna . Det är 12% det handlar om!

Detta betyder att vi är friskast och arbetar mest i hela Europa, vidare betyder det att företagen nu kan sparka de sjuka som idag har en anställning att återvända till. De kommer då hamna i permanent utanförskap. Sjuka människor kommer ett bli permanenta socialbidragstagare utan några möjligheter att ta sig ur det.

Vem tjänar på detta, jo företagen som kan få högre vinst! Vem förlorar, jo alla som arbetar och inte kan känna någon som helst trygghet när de blir sjuka och de som redan är sjuka idag! Alla blir förlorare då detta skapar ett omänskligt hårt samhälle!

Folk har inte förstått konsekvenserna av detta förslag, det har inte belysts i media.

Jag har pratat med några journalister och de håller med om att konsekvenserna inte har granskats, folk har inte förstått att de kommer att få sparken om de blir sjuka. De vet inte att de måste söka jobb och flytta när de varit sjuka i 3 månader. De vet inte att de kommer få socialbidrag om de blir sjuka. De har inte en aning om Paula Liukkonens forskning.

Här är klipp från propositionen;

Sid 33 Generella utgångspunkter

"Jämfört med andra länder är sjukfrånvaron fortfarande hög."

* De grundar hela propositionen på en lögn!

Sid 34 Generella utgångspunkter

"Den försäkrade måste känna ett eget tydligt ansvar för att försöka komma tillbaka till arbete."

* Det blir ju omöjligt att få akupunktur, naprapat, naturmedicin etc. när man lever på socialbidrag! De verkar som att de menar att vi ska rycka upp oss! Jag har ingen aning om var de får allt ifrån, sin egen sjuka fantasi troligen.

De har inte gjort någon konsekvensanalys eller jämställdhetsanalys av lagen, vilket man alltid måste göra när man fattar lagar. Vilket betyder att de inte har utrett hur det här kommer att drabba samhällsekonomin (ekonomisk konsekvensanalys saknas helt). Har ni hört något så dumt?

Sid 34 Lagrådet

”Emellertid innebär förslaget en förändring av sådan enkel beskaffenhet att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse.”

* Därför har inte heller Lagrådet granskat lagen, trots att detta inte alls är av enkel beskaffenhet. Som enkelbeskaffenhet räknas tex. byte av namn på en myndighet. Denna lag berör 67.763 sjukskriva personer (sjukskriva mer en ett år, FK.s senaste statistik) och 53.035 sjuka med tidsbegränsad sjukersättning (Robin Lapidus presskontakt FK). Som i dagsläget inte har en aning om hur de kommer att bli bedömda eller om de kommer att falla mellan stolarna. Då saken inte är utredd av Lagrådet som ska peka på kopplingen till andra lagar och regler.

När man vet att det inte finns någon trygghet kan man inte jobba lika hårt och riskera utbrändhet. Människor kommer att ta egna försäkringar och ifrågasätta varför man då ska betala skatt, dvs. skattemoralen påverkas. Det kan bli många som inte kommer att ha råd att behålla sina bostäder, det kan påverka fastighetsmarknaden. Det kan bli stora samhällsekonomiska konsekvenser som vi inte har en chans att överblicka, när det saknas konsekvensanalyser.

Socialen gör samma bedömningar som försäkringskassan av arbetsförmågan i många kommuner, så det kommer vara tur om man får socialbidrag! Är du sammanboende/gift räknas ni ihop och du kan inte få socialbidrag, utan får leva på din make/maka.

Jag har pratat med Kjell Rautio TCO (den mest kritiska rapporten), för att höra varför han inte använt ännu skarpare formuleringar?

När jag läser propositionen så ser jag nämligen ännu värre saker framför mig. Jag undrade om det var någon tanke bakom det — att man inte ska måla ut det värsta för då kommer lagen sedan tolkas så. Han säger att ”det har aldrig tidigare förekommit så här skarp kritik mot en lag” och att vi ska absolut gå ut och tala om hur illa det här kommer att slå!

Jag undrar varför inte det har gjorts någon konsekvensanalys, ekonomisanalys, jämställdhetsanalys och varför inte Lagrådet har granskat propositionen.

Jag undrar om det har gjorts någon som helst analys?

Jag undrar om propositionen bygger på fantasier?

Maja Hansson, Stockhom

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album