Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Meat Puppets.80-talets musik kunde bestå av vågtoppar och djupa svackor därför att 80-talets hårdrock låg och dolde godiset liksom mycket av den dåliga mainstreammusiken som erövrade sinnena hos folket.

Men vi som var gamla punkare och uthålliga musikälskare letade alltid efter det som var roligare och skönare. Det var då undergroundrocken och den alternativa musiken var så mycket bättre och alltid så mycket intressantare.

Det var då hardcorescenen och den nya indierocken befriade mig från skitmusikens inverkan på mitt stora intresse av ny rock. Jag fann då en rad med nya band att förälska mig i. Sonic Youth, Hüsker Du, Dinosaur Jr, Ministry, REM med flera band som bra exempel.

Det var under den vevan som jag fann Meat Puppets musik. Det var ett band som i centrum hade de två bröderna Cris och Curt Kirkwood och trumslagaren Derrick Bostrom. Dom skrev tuffa hardcoresånger som jag aldrig gillade utan det var snarare när de började med influenser från punken och Neil Youngs countryrock som Meat Puppet började släppa bra ep-skivor och fullängdsplattor.

Då var jag engagerad i deras musik, och då handlar det om tiden från mitten av 80-talet fram till dagens Meat Puppets sävliga rootsrock. Men bandet har vandrad mellan det mjuka inslagen i musiken till kantiga skitiga texter om kärlek och livet i dess vardagliga lunkande normalitet.

Bandet släppte många bra skivor under årens lopp och de kan fortfarande leverera säkra plattor som tillfredställer mina känslor. Musiken kan nästan sägas vara en släpig högoktanig rock som gärna flirtar med små countrytoner som inslag i deras musikaliska ådra. Man kan säga att Meat Puppets hade ena foten i hardcore medan man ville förnya sin inriktning. Det var en viktig och nödvändig förnyelse.

Skivbolaget Meat puppets låg på hette SST Records och hade Black Flaggitarristen Greg Ginn som chef. Han fick höra Meat pUppets och tyckte om det han hörde och lät dom skriva sitt nya skivkontrakt med bolaget. Det var samma bolag som gav ut Hüsker Du och hederliga hardcoregänget The Minutemen. Med sådana bra gäng så var givetvis Meat Puppets ett förträffligt band att ge ut smått avantgardistiska rockskivor som än i dag förbluffar mig med sin gnistrande känsla av elegant pop — mitt i smeten av tung rockflöde.

Meat Puppets är ett band som är stabilt och kan fortfarande servera oss cool rock med punk i botten.

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album