Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konsert

Alison Krauss & Robert Plant på Hovet 16 maj

Medmusikanter T-Bone Burnett och Buddy Miller

Magiskt och majestätiskt

Det är de orden som jag vill beskriva konserten och de orden passar verkligen in i sammanhanget. För det är lysande musik som Led Zeppelin och countrydrottningen Alison Krauss spelar och sjunger tillsammans. Det är svängig honky tonk som är tung och basal som senare svänger över till att bli mäktig bluegrass.

Jag häpnar över hur bra musiken förfaller vara när bandet släpper sina mest vitala kunskaper och djupa erfarenheter bakom Robert Plant och Alison Krauss. Allting hänger ihop bra och det är en bra kombination av starka låtar, bra framförande och vackert inrammat på scenen.

Jag tycker om att man växlar om lite mellan duetter (Robert & Alison Krauss) solopartier och samtidigt man ger ordentligt med svängrum åt övriga musiker.

De vackraste partierna är det när Alison Krauss ställer sig rakt upp och ned och sjunger de vackraste ballader accapella så att jag får gåshud över hela kroppen. Det är de mest sårbara ögonblicken jag hört och sett någonsin på en scen. Så tydligt och fint kan gamla melodier från amerikanska myllan vara när deras traditioner förvaltats så här snyggt.

Det finns moment i konserten då Plant och Krauss sjunger ihop i några låtar som har tydliga influenser av arabisk musik och gammal europeisk anda. Det är där man kan ana de få svaga ögonblicken då Robert Plant tar med sig sina gamla spår från Led Zeppelintiden. Deras duetter är blytunga sköna låtar som verkligen ger kraft åt det uttrycksfulla i deras musik.

T-Bone Burnett har både producerad och medverkar på deras platta. Han får verkligen utrymme för att själv skicka iväg två projektiler från sitt sin nya skiva. Skramlig rock som jag blev överraskad över att det skulle vara. Men bra var det i alla fall. Countryrockräven Buddy Miller ger färg åt musikens bakgrund när stjärnorna själva intar scenen. Det är med andra ord professionella musiker och två bra sångare vilket gör att konserten avslutas på det bästa sätt.

Konserten är utan tvekan en av de största höjdpunkter jag kommer att få se det här året.

5 @@@@@

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album