Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Folkpop/folkrock

Laura Marling — Alas I Cannot Swim

Bon Iver — For Emma, Forever Ago

Ana Laan — Chocolate and Roses

Laura Marling — Alas I Cannot Swim.Folkrockscenen har fått nytt blod genom artister som den oförskämt talangfulla söta Laura Marling. En tjej på 18 år som tillhör den nya engelska folkrockscenen och släpper en skiva som är laddad med så fina små ögonblick att tidens står i praktiken stilla. Hennes röst är ovanligt stark och hennes musik är enkel konstruerad men själslig som få andra artister. Man kan lätt se andra unga kvinnor som har slagit igenom med alltför starka skivor att man häpnar över hur bra musik som binder ihop tidens tecken med framtidens artister. Regina Spektor, Lily Allen och Feist är andra unga kvinnor som erövrade Dr. Indies hjärtan tidigare. Nu är det dags men en sensationell platta som luktar klassisk engelsk folkrock från 70-talet. Blommor, skönhet och äkthet är de stundande kvaliteterna på den här skivan.

Bon Iver — For Emma, Forever Ago.Bon Iver är en annan ung person, en man denna gång som verkar ha levt för länge sedan men som släpper sin mest omtalade skiva i pressen jag har läst om. Bon Iver har en stark manlig stämma som påminner lite grann om Leonard Cohens bästa plattor för snart 40 år sedan.

Bon Iver är en ovanlig originell singsong/writer med vassa låtar och låtar som tar oss direkt in i hans hjärtkammare. Det är riktigt bra gjort, låtarna är dramatiska vaggsånger för en svartvit verklighet vi inte vill leva i. Utan Bon Iver erbjuder tröst och försoning och lyfter in oss i ljuset igen med sina nya sånger. Bon Iver är den bästa bekantskapen på väldigt länge.

Ana Laan — Chocolate and Roses.Ana Laan landade på vårt redaktionsbord med en skiva som vi/jag tog hem för att genomlyssna och blev lite intresserad av den jazziga smått popiga trivseln som lägrar sig över skivans eleganta format. Men det blir ändå aldrig riktigt bra därför att det blir för mycket sockervadd över skivan, jag vill dock ge den en chans att lyckats åtminstone bli lite farlig. Men den fastnar alldeles för mycket i det trista facket. Det är musik som aldrig lyfter sig från triviala smeten som mycket av dagens musik erbjuder. Tyvärr skulle jag vilja påpeka.

Musik

Alanis Morisette — Flavors of Entanglement

Def Leppard — Songs from the Sparkle Lounge

Dr. Indie vandrar omkring i Meat Puppets musikvärld

Dr. Indies musikmix XIV

Elvis Costello and The Imposters — Momofuku

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 1: 4th World War

John Hiatt — Same Old Man

Johnny Dowd — A Drunkard’s Masterpiece

Kimmie Rhodes — Walls Fall Down; Josh Gracin — We Weren’t Crazy & Tift Merritt — Another Country

Korta musikrecensioner XL

Laura Marling — Alas I Cannot Swim; Bon Iver — For Emma, Forever Ago & Ana Laan — Chocolate and Roses

Lil Wayne — We the Best & Jay-Z — Fade to Black

Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo)

Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Mist — On High Heels & Not to Be Televised

Arthur Lee & Love — The Forever Changes Concert (Live at the Royal Festival Hall 2003) + Forever Changes, Da Capo, Love, Four Sail & Out There

Musikkommentarer IX

Neil Diamond — Home Before Dark; Isobel Campbell & Mark Lanegan — Sunday at Devil Dirt & Martha Wainwright — I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too

Pascal — Galgberget

Robert Forster — The Evangelist

Royal Hunt — Collision Course: Paradox II

T-Bone Burnett — Tooth of Crime

The Hellacopters — Head Off

The Lurkers — Fried Brains; Mudhoney — The Lucky Ones & No Age — Nouns

The Ting Tings — We Started Nothing

Weezer — The Red Album