Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Memoarer

Barack Obama — Min far hade en dröm

Översättning: Thomas Engström

Bonniers 2008

Barack Obama.Storslagen bok av en ovanlig ung Barack Obama, som då var juristutbildad advokat under den här tiden, enbart 33 år gammal, dessutom den förste afroamerikanska ordförande för Harvard Law Review. Det är en intressant tanke att för första gången i världshistorien kan vi få en presidentkandidat ur vår egen generation, vi på Blaskan tillhör 60-talets generation, sådant är extra roligt. Sedan kan vi inom redaktionen tvista om vem vi föredrar bland kandidaterna. Själv är jag en stor anhängare av Barack Obama, en sann visionär och en bra intressant talare.

Hans tal finns på you tube att beskåda. Boken är en förträfflig bok om att vara svart i dagens USA; men samtidigt vetskapen om att fadern var från Kenya med stor familj och åkte till USA för att studera och träffade en vit ung kvinna i början av 60-talet. De fick barn och gifte sig något senare. Det handlar om en ung man som vill framåt men krockar mellan den svarta och vita amerikanska verkligheten. Han söker sin faders och vill förstå sin fader, sin egen historiska identitet hänger på det. Det handlar likväl också om den vita världen han tillhör genom sin moder. Det är det dubbelseendet som utgör den länk till hans förflutna Barack Obama vill förstå och söka, för det handlar i grunden om att få bekräftelse, det förflutna som hans fader tillhör utgör i första hand det Barack Obama vill finna. Han har kämpat mot en skuggbild av den frånvarande fadern. Det är hans möten med fadern som utgör några av punkterna i boken vars ramhandling är just fadern, bilderna av fadern som måste få blod, liv och kött att samverka. Det levande mötet med en fadersbilden som blir hans egna bekräftelser på hur fadern skall uppleva sin son i Amerika. Det är en mäktig bok som verkligen ger liv av Barack Obamas tankebilder, får oss ta ett steg närmare hans kommande liv inom politiken.

Men det störande från min europeiska synvinkel blir USA:s besattheten av den såkallade rasproblematiken, den svartvita världen som ligger som ett ständigt påminnande raster över hela boken. Ibland hör man Barack Obama själv sucka i raderna på hur rasismen måste finnas med i varje relation. Det är störande för min del. I Sverige har vi inga problem av den sorten. Men Nationella partier gör allt för att piska upp rasismen i Sverige, därför att deras enda existensberättigande ligger i rasismen. Utan den så skulle Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna sjunka ihop och förmodligen försvinna likt Ny Demokrati gjorde en gång i tiden. Men i ett land som är uppbyggt av slaveri i söder, så är det här synsättet förståeligt men det är störande utifrån min horisont.

Men i slutändan är hans bok trygg och den har samma stil som en klassisk bildningsroman från den klassiska litteraturen. En mäkta bra bok som verkligen alla berörda borde läsa. Den ger oss inblickar i en framtida politikers liv.

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil