Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politiska böcker

Ian Buruma och Avishai Margalit — Occidentalism: Fiendens syn på västerlandet

Natur och Kultur

Ian Buruma.Delar av den svenska vänstern har inbyggt i sin inre historia ett allmänt hat till västvärlden på grund av att kommunismen inte vann slaget om själarna. Utan västvärlden med demokrati, liberalism, socialdemokrati, kapitalism, upplysningsfilosofi, kvinnlig frigörelse och individualism — står emot puritan renodlad krigsretorisk heder och dödsbegärlig religiös tilltro på starka ledaren eller religiös renhet. Man kan lugnt säga att kommunister, fascister, nazister, politisk islamist och annan religiös dogmatism delar hatet mot västvärlden.

Den utsökte palestinsk-amerikanske litteraturforskaren och aktivisten Edward Said undersökte hur västvärlden utnyttjade och koloniserade arabvärlden, Afrika och Asien. Det var en sanningsenlig och stark bok. Men nu vill Ian Buruma och Avishai Margalit från Israel undersöka varför politiska islamister, vissa vänsteranhängare och andra religiösa avskyr västvärlden och särskilt USA. Väst står för allting av ondska som renhetsivrare av olika ideologer och tänkare verkligen i djupet avskyr. För deras egna ideologer leder enbart till massdöd och despotism av värsta slag.

Författarna skriver att västvärlden har koloniserat världen och USA har gjort ren av enfaldiga politiska katastrofer som drabbat världen. Så det vet vi redan men vi vet också att all kritik av USA och väst knappast är felaktig utan kan vara berättigad. Men det är när diverse ideologer kryddar kritik mot väst och bekämpar det med skoningslös terror och med massmord som följd.

Boken är lättläst och har inga obegripliga resonemang utan går igenom trådarna till varför delar av världen fått sitt hat mot västvärlden. Författarna spårar trådarna till både tysk romantik, rysk religiös-filosfisk dogmatik, arabisk islamistiska tolkningar av Koranen, nazistiska tankegångar, kommunistisk klasskamp och fascismens irrläror. Det är djupa trådar som går igenom varandra utan större problem. Det är en bok som behövs som motgift och kan också se på med respekt för sund och balanserad kritik som har demokratin och förståelsen för att världen knappast mår bra av religiös eller politisk idioti.

Boken är faktiskt en respektfull gentemot religiös kritik och den kritik som har något relevant att säga om väst. Det handlar om att motverka tankar som slår över till rent hat baserad på avhumanisering av väst. För kritiken mot väst har alltid handlat om att vi är materialistiska, svaga, omoraliska, utan ära, utan heder och tappat renheten i våra samhällen. Begreppet demokrati hatar de tänkare då den står i bjärt kontrast mot dyrkan v krig och offerviljan. Men det ironiska är att demokratin som anses vara svag har besegrad de flesta totalitära ideologier av sekulär eller religiös art. Så därför fungerar boken bra, därför att den förklarar hur det hela ligger till och den analyserar på ett raffinerad elegant lättfattligt sätt om terrorismens grund ur politisk-filosofisk perspektiv. Det är en av årets mest nödvändiga böcker.

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil