Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk bok

Joseph E. Stiglitz — Fungerande globalisering

Översättning: Gunnar Sandin

Daidalos 2007

Joseph E. Stiglitz.Äntligen en bok som kan summera hela globaliseringsdebatten och framföra adekvat kritik gentemot de rådande liberala strävanden som har varit den enda vägen i debatten som den sunda vägen. Ideologiska privatiseringar och chockterapier som mest slagit ut det som skulle kunna varit fördelarna med globaliseringen, för vår omvärld — det analyseras i kapitel efter kapitel i denna utsökta bok. Den förre chefekonomen och ekonomiska nobelpristagaren Joseph E. Stiglitz kritiserar och kommer med sunda intressanta lösningar som möjliggör för en realistisk funktionell lösning på globaliseringen.

Framförallt handlar det om att erkänna att nyliberal ideologi som maskerats som en given naturlag knappast löser eller skapar stabilitet i ekonomi och samhälle.

För det är ett faktum baserat på empirisk forskning att staten kan skapa bättre förutsättningar om man ge medborgarna utbildning, jämlikare villkor och bättre möjligheter att leva anständigt, så ger man samhället bättre förmåga att skapa tillväxt. Den gamla devisen att allomfattande privatiseringar och liberaliserade villkor har inte löst någonting utan skapat större klyftor mellan fattig och rik.

För det första kan inte alltför liberaliserade villkor där företagen kan flytta sitt kapital mellan länder, ge långsiktighet i ekonomin eller den ger inga direkta påverkbara fördelar för folket. Utbildade får inga jobb efter avslutade studier då inga jobb finns. Lågutbildade människor får inga fördelar om länder konkurrerar med sämre villkor såsom lägre löner, dåliga försäkringar osv. Utan det som är det bästa idealet är om länder får börja använda sina tillgångar till att investera i sig själva då kan vi få se länder blomstra. Delar av Asien och Kina satsade på egna investeringar och utbildning av sin befolkning. Dom lyckades över förväntan. Medan Afrika, Ryssland och Latinamerika följe IMF och Världsbankens rekommendationer att liberalisera sina länders tillgångar och privatisera så att stora koncerner kunde köpa in sig och ge avkastningar åt sig själva men länderna fick inget tillbaka förutom höga låneskulder och instabilitet i ekonomin och större delen av befolkningen i ren fattigdom. Nu måste de ekonomiska institutionerna börja tänka om och reducera fattigdomen istället för nuvarande ekonomiska idéflöde. Här har Joseph E. Stiglitz förslag på förslag på hur man kan gå tillväga och det är idéer som förutsätter vissa grader av marknadsekonomi.

Låt oss först stanna upp ett tag. I Sverige är frågan polariserad i höger/vänsterdimensionen. När det gäller klimat och globalisering så måste man tänka bortom gamla ideologiska konstruktioner. Det var sådant tänkande som gjorde att jag var med från början och startade upp Attac och lämnade Vänsterpartiet. De gamla politiska lösningarna börjar jag se som omoderna. Begreppen klasskamp, kapitalism, höger/vänster är något som alltmera börja tappa fotfäste i världen. Nya lösningar kräver nya svar. Det har gjort att jag tycker att vänstern måste se till att finna lösningar som är bra nyttiga och framförallt har framtiden framför sig.

Därför är den här boken den enda som jag hittills läst som dessutom kan göra globaliseringen rättvisa och funktionell. Sådant är vad världen kräver och behöver.

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil