Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Amerikanska deckare

George P. Pelecanos — Nattlig skörd

Natur och kultur 2008

Jess Walter — Den amerikanske medborgaren

Forum 2008

Ed McBain — Da Capo

Damm Förlag 2008

Att servera sanningar om samhället och beskriva hur samhällen förändrar både människans levnadsomständigheter och vilka sociala faktorer som kan få sina bestämda avtryck eller ge intryck i vad som sker i förändringens skuggor — det är vad deckarromanerna nuförtiden sedan 802-talet blivit bäst på att skildra. Den bästa samtidsromanen har varit deckaren. Utan tvekan är det deckaren som förmår att skildra den politisk/sociala ordningens förfall på ett övertygande sätt. Det har blivit mer eller mindre legio att deckaren har tagit på sig den uppgiften att på ett eller annat sätt ge liv åt det döende samhället. Det är framförallt det som lockade mig att ta del av George P Pelecanos tidigare under året. Därför han tillhör den tidens deckareförfattare som vågar ta i och skildra en social verklighet bakom festtalen och de politiska fagra vallöfterna. Han visar hur tomma skalen kan bli när man skakar om samhället i dess grundvalar. I den nya romanen nyligen utkommen på svenska handlar det om tre poliser som mötes först på 80-talet som nya poliser eller veteran, men med syftet att lösa mord på barn eller tonåringar begången av en sjuk hjärna. Tiden går utan lösningen finn i sikte. Så skjuts tiden framåt och vi befinner oss i 2000-talets Washington. Då en av poliserna är på väg upp i karriären, medan en lagt av och börjat jobba i det civila. Veteranen går i pension men kan inte sluta tänka på vad som skedde under 80-talet.

Återigen står en mild skör samhällskildring på George P Pelecanos larmande gatuberättelse. Men det skulle kunna också vara en frank episk skildring av våldets mekanismer, vad som händer med människor som tappat fokus i livet. Det är vackert vemodigt berättat. Rakt-på-sak-metodiken är författarens prioritering när han vill ge oss en nutida streetsmart berättelse som vi kan ta in och förstå så mycket lättare att livet är bitter skörd. En övertygande roman av samtiden.

På ett rakare och enklare med psykologisk ram så fångar Jess Walter en smågangster vid namn Vinces Camden som vittnar mot maffiamedlemmar i New York. Han går under jorden med ny identitet, ett nytt liv som bagare. Men som vanligt i en sådan roman händer det att det förflutna hänger kvar som ett trist faktum. Allting rasar ihop omkring antihjälten. Tack vare den personliga kollapsen kan författaren måla upp ett panorama över USA. Det är ett solkigt USA där korruptionen talar sitt tydligare språk. Ingen går säker till slut. Hans roman är svagare i konturen än George P Pelecanos romanvärld. Men ändå skildras verkligheten precist så brutalt livet kan vara om man går mellan gränsen — lagligt/olagligt. Det är en bra roman i det avseendet, men ur något annat perspektiv, så kan vi se ramhandlingen som en kliché. Man kan ändå få sig en bra underhållningsroman om man vill skippa det politiska synsättet, då fungerar romanen relativt bra.

Ed McBains sista roman utgiven på svenska är en enkel och klassisk simpel men dock spännande roligare bok att läsa än de två övriga. Naturligtvis hänger det ihop med att Ed McBains romaner har en underfundig hårdför traditionell deckaretonläge. Men det stör mig aldrig utan det är snarare styrkan i romanserien on 87:e polisdistriktet vedermödor. Nu är det slut på fascinerande serie som jag började läs på 80-talet. Det var välskrivna men snabbt konsumerade romaner. Den sista är en läsvärd roman som ger dig spänning och ett snabbt avslut. Tre bra amerikanska romaner att läsa under sommarsemestern.

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil