Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debatt

Högerpopulism på italienska

Vart springer Italien egentligen? Vad är det som stinker som en öppen varböld i Berlusconis kungarike? Ja det kan man verkligen undra efter senaste tidens händelser där den ena underligheten efter den andra har avlöst varandra.

Det började med valet där den sittande center-vänsterunionen led ett svidande nederlag och istället intogs maktens korridorer av ett anhang som inte ens katten skulle vilja släpa in. Lega Nord är ett av de partierna som ingår i denna stinkande gemenskap och de har inte helt oväntat klart deklarerat att det vankas hårdare tag bland annat mot Italiens alla papperslösa flyktingar. Inte alldeles överraskande sedan just Lega Nord aldrig stuckit under stol med att man inte bara vill föra en mer restriktiv flyktingpolitik, utan också att man är så där lagom och mysigt medel-Rossiska smygrasister. Det dröjde inte många dagar efter valet så var det klippt. I Milano anklagade en uppretad folkmassa en 16-årig Romsk flicka för att ha försökt att kidnappa ett spädbarn direkt ur vaggan och snart gick man ur huse och Romerna gjorde bäst i att låsa in sig. Min enda kommentar om den händelsen är att historien klingar spöklikt bekant både från Hitlers Tyskland och från andra länder där man haft en dold agenda och fingret anklagande pekande mot specifika folkgrupper. Till sist ledde den nya linjen i Berlusconis nya ”humana” inrikespolitik till det senaste av förslag som sätter en ny standard i kategorin ”tokiga förslag vi helst skulle vilja glömma”. Förslaget går ut på att Romska barn, inga andra barn, ska registreras i polisens register för att på detta sätt underlätta identifikationen av ungarna när dessa arresteras för tiggeri.

Det är inte bara djupt kränkande mot dem detta förslag drabbar, nej det är lika anstötligt mot alla de personer som tycker att diskriminerande behandling är förkastligt och mot dem som tror på ett humanistiskt Europa. När det dessutom sker med statens välsignelse, då har väl någonstans en anständighetsgräns passerats för länge sedan. Att Berlusconi är en person som inte vet vad anständighet betyder, det har jag vetat länge men detta tar trots allt priset. EU har på ett mästerligt sätt reagerat genom att påpeka att dessa planer står i direkt strid med de regler som unionen har. Det enda jag hittills saknar är direkta hot mot landet om sanktioner om dessa planer omsätts i handling. Det kanske är dags att likt Österrike sätta landet i karantän i alla EU sammanhang. Det skulle kanske få befolkningen som enligt en ovetenskaplig undersökning till 80 % stöder förslaget, att inse att handlingar av den här arten alltid har ett pris.

Men det har större effekter än så om man betänker den historia som smutsar ner den här världsdelen så till den milda graden. Det är faktiskt inte mer än lite mer än 60 år sedan som vi upplevde en annan befolkningsgrupps undergång utan att någon lyfte ett finger. Med andra ord visar detta att fascism och diskriminering i politisk form i Europa på inget sätt är död som idé. Det vore kanske inte rättvist att dra fullständiga paralleller för hitintills har vi inte sett våldshandlingar, men det räcker så väl med det som nu inträffar för att alla som kallar sig humanister och som omhuldar fri och rättigheter som grund för det framtida Europa måste resa sig upp och tala om att det får vara nog nu.

Så en liten uppmaning, bombardera Italiens ambassad med e-mail eller vanliga brev för att markera att detta beteende inte är acceptabelt. Visa, på vilket sätt du vill, att vi andra inte tolererar och att vi har ögonen på det som nu inträffar.

Dr. Da Capo

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil