Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Andreas Scholl — Crystal Tears
B.B.B.B.

Skivbolag: Harmonia Mundi

Nya höjder för gammal musik

Har han ont i magen? Inte alls, kärleksballader lät så här på Elizabeth I tid det vill säga 1500-talet. Vad jag pratar om? Andreas Scholls nya CD med kärleksballader från de engelska mästarna som John Dowland, John Ward och William Byrd naturligtvis! Men visst, att lyssna på dystra visor om brusten kärlek till ackompanjemang av luta, och falsettsång kräver naturligtvis sina nerver. Men om ni nu som jag är mer än förtjusta i annorlunda musik, är detta absolut plattan ni ska ge en chans. För sällan har väl dessa musikaliska mästare som skapade en så rik musikskatt att inte ens Sting kunnat hålla sig borta från att göra inspelningar, uttolkats så fullödigt som här.

Tidens ideal påbjöd att det skulle vara mycket hjärtesmärta och olycklig kärlek, därför är det med mycket moll och mycket brustna hjärtan samt för tidig död i texterna. Men trots detta är det mer än vackert, det är klassisk musik när den är som bäst. Inlevelsefullt, kärleksfullt, drivet musikaliskt och ett resultat som får det svåra att verka så enkelt. Ta bara falsettsången som Andreas Scholl står för eller countertenor som det heter på musikspråk, det har antagligen tagit åratal av träning och åter träning bara för att landa i ett fullständigt naturligt tillstånd där allt annat vore fel — det svåra har nästan blivit banalt om man inte visste vilket arbete som legat bakom.

Resultatet är i varje fall slående vackert även om en och annan kanske backar undan. Avklätt, vackert och suveränt genomfört, det är de bestående intrycken som jag kommer att tänka på.

Både stråkarrangemangen men framför allt lutspelet är också det mer än godkänt. Det är sparsmakat arrangerat, faktiskt nästan naket, men ett riktigt smakrikt resultat.

Musiken kan uppfattas som stel och lite tuktad men är faktiskt ett under av precision istället. Lyssna bara på stråkarrangemangen som finns i vissa av låtarna. Det är inte vilken dussinmusiker som helst som får det att tima ihop så exakt men ändå få det att låta som en vanlig dag på jobbet. Det är med andra ord durkdrivet rent musikaliskt och det är dessutom samtidigt mycket bra. För den som är intresserad av musik märks vilken jättearbete man lagt ner för att förbereda tolkningar och arrangemang. Om uttrycket ursäktas, så var det nog länge sedan John Dowland och de andra lät så här fräscha.

Högt kunnande och hög ambitionsnivå ger naturligtvis ett bra resultat och därmed ett högt betyg för denna skiva. En riktig femetta inom klassisk musik som trots detta kräver sin man och kvinna för att uppskatta slutresultatet då musiken är mycket speciell och kanske lite svårtillgänglig. Men för den som uppskattar udda musik och kan stå ut med framför allt falsettsången som är en mycket udda fågel, kan musikupplevelsen bara beskrivas som mycket hög. Durkdrivet genomfört gör att den här skivan är en klar referensskiva inom genren.

Så känner du dig sugen på nya utmaningar och ny musik, så är detta ett klart alternativ. Skivan levereras som en musik-cd och en dvd, så det är mycket valuta för de futtiga 99 spännen jag betalade för den.

Dr. Da Capo

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil