Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Techno

Kleerup — Kleerup

Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Kleerup — Kleerup.Den nya dansmusiken finns så väl placerad på klubblivet att det är bara att kasta sig ut över golvens stora breda inbjudande yta. Två av årets mest omtalade akter är svensk respektive tysk — och de båda är utsökta akter som mixar trance med techno likväl houseslingor.

Låt oss börja med svenska ikonen Anders Kleerups historia. Han blev intervjuad i sommarnumret av Sonic av Sara Martinsson (P3 Pop) och där berättade han om sina upplevelser. Framförallt är det bästa att han föredrar att umgås med kvinnor för att det ger honom så mycket mera, vilket jag gärna understryker. Jag umgås också hellre med kvinnor. Dom är sensiblare och sensuellare att umgås med. Man lär sig så mycket mera som man genom umgänge med kvinnor. Därför har Anders Kleerup samarbetat med en rad sångerskor på sin nya skiva. Men först lite om Anders Kleerup:

Han är killen som slog ned som en bomb i modemagasin och klubbliv genom att han var vän med Robyn och gjorde modern house/technomusik för en hungrig omvärld. Framförallt den svindlande låten där Tityo sjunger With Every Heartbeat som handlar om brustna hjärtan och misslyckade förhållanden. Nu finns det en suverän popig dansplatta från Anders Kleerup som slår sönder allt jag vet om svensk modern dansmusik. Kleerup är killen som går på Stureplanfester på Östermalm. Han verkar vara killen som får de snyggaste tjejerna och dessutom syns alltifrån magasinen Café och Rodeo. Men kan förlösa oss med fina virvlande känslor i renodlad musik. Det finns många bra låtar där Marit Bergman, Lykke Li, Lisa Milberg, (The Concretes plus flickvän till Andre Lokko) Titiyo och halvsyrran Neneh Cherry visar upp feminina vackra sidor med sina vänaste röster, röster som varsamt smeker sexuellt musiken. Anders Kleerup gör en sexuell skimrande syntbaserat popplatta som överraskar mig ordentligt. Jag får en liten känsla av att det är en svensk Sebastien Tellier jag lyssnar på i en kort ögonblick.

Till slut måste jag tillstå att svensk musik för tillfället är mästerlig.

Booka Shade — The Sun & the Neon Light.Tyskarna i Booka Shade slår sig lös ordentligt och blir den färdiga länken mellan Kraftwerk, Tangerine Dream och Detroits galna technomästare Carl Craigs och Kevin Saundersons ande. Bara sådant gör deras musik stor i mina öron. Arno Merziger och Walter Kammermeier är männen bakom Booka Shade. Det är uttrycksfull gammal hederlig techno denna dynamiska duo har gjort sedan tidigt 90-tal. Nya skivan har några specifika referenser till Depeche Modes utveckling. Dom gör gärna en musik som nästan kan vara en postmodern version av Depeche Mode och OMD, om man vill blicka tillbaka i tiden. Fast Booka Shade är snarare ett band som vill förgylla våra nutida berättelser med nya referenser och bilder — en tidsenligare klädsel som draperas av deras ljusa lyckliga techno. I Sonics nätupplaga så finns det en ljudfil där du kan lyssna på Booka Shade som intervjuas av Pierre Hellqvist. I den intervjun så berättar duon om Depeche Modes betydelse för Booka SHades musik, vilka avgörande ögonblick som betydde mest för dem. Jag kan inte direkt på nya skivan påstå att jag kan höra några slingor av Depeche Modes musik, utan jag vill nog hellre häva att The Orb har funnit sin frände i Booka Shades musik. Nåväl det spelar egentligen ingen roll därför att Booka Shade gör ändå lysande techno som ger mig gåshud. Det räcker så.

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil