Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roots reggae

Peter Tosh — Honorary Citizien

Prince Buster — Fabulous Greatest Hits 1998

Peter Tosh.Peter Tosh tillhörde grundarna bakom Bob Marleys kompband The Wailers på 60-talet när bandet startade upp sin karriär med grymma ska-låtar. Peter Tosh var nu inte bara en kille i bandet utan en egen särpräglad artist med tankarom en egen karriär. Peter Tosh har fått sina låtar producerat av Jamaicas största producenter, alltifrån Lee Perry, Joel Gibbs, Bunny Lee och Coxsone Dodd. De var herrar som hade gjort klassiska låtar åt de flesta av Jamaicas stora artister under årens lopp. Peter Tosh — Honorary Citizen.Peter Tosh lämnade The Wailers för sin egen karriär, vilket jag tycker att han gjorde rätt i; för det var utan tvekan ett rent lyckokast. Peter Tosh gjorde en politisk insats med sina sånger för att förhöja det svarta folkets medvetenhet om sin storhet. Han gjorde politisk färgade religiösa låtar som gav eko ute i den stora rockvärlden. Tosh hängde ihop med Stonesgrabbarna och gjorde en låt tillsammans med Mick Jagger. Peter Tosh skrev fyndiga snygga låtar som måste få status som klassiker. Det finns åtminstone en låt som alla känner till: Det är hans politiska kamp för att få legalisera marijuana. Det var en sång som upprörde många drogbekämpare. Låten Legalize It upprörde så många människor ända in på 80-talet. Jag minns själv hur svenska statstelevisionen till och med hade en debattprogram som skulle diskutera ämnet droger kontra reggaemusiken. Det handlade självklart om dess fördärvliga påverkan på våra unga sinnen. Jag som älskade reggae skulle troligtvis bli knarkare av bara farten, om jag envisades med att spela reggaemusik. Ohistoriskt och okunnigt som vanligt fick vi varningar på stan. Men visst sket vi i det. Musiken och vi överlevde bra länge ändå.

Jag minns hur ledsna vi var inom min bekantskapkrets när Peter Tosh avled 1987 i ett bedrövligt gräl med sin vän Dennis Lobban. Peter, hans flickvän Marlene grälade med Lobban om en skitsak. Så Peter Tosh och sex av hans vänner blev beskjutna och Tosh avled efter ett skott mot huvudet. Den dagen när det beskedet kom så spelade vi Peter Tosh två bästa album från 70-talet; Bush Doctor och Mystic Man. Det var vår tribut till den store sonen från reggaeön, Jamaica.

Boxen innehåller tre cd-skivor med låtar från soloskivorna eller uppbackat av The Wailers. Första skivan innehåller singelhitarna från hans storhetsperiod. Andra skivan är liveupptagningar från olika shower medan tredje innehåller lp-spår som blev stora hitar i framförallt Europa. En bra mästerlig sammanfattning över Bob Marleys gamle vän, Peter Tosh.

Prince Buster.Låt oss gå över till Prince Bustersamlingen från 1998 och det är fullt av pärlor från den tidiga reggaemusikens historik. Den rena fina ska-musiken som fyllde dansgolven i första hand Västindien för att övergå till resten av världen. Prince Buster är ett av Jamaicas mest erkända namn inom musikbranschen. På radion spelades han ständigt så få kunde undvika att lyssna på hans låtar. Den i dag 70 åriga Prince Busters upptäcktes redan på 50-talet av Coxsone Dodd som inte var producent vid den här tiden. Utan han förmedlade kontakten mellan Buster Prince och Duke Reid, vars namn står för stil och klass. Där börjar berättelsen om Buster Prince. Han har även med sitt band backad upp andra artisters låtar. Bland annat de bästa från The Skatalites. Nåväl hans egna låtar är underfundiga pratiga sånger som känns lite udda på ett sätt. Dom är inte så enkla som man kan tro. Poetiska små tal som kompas till reggaestudsiga rytmer. Det finns tidiga skalåtar som flyter på bra. En märklig artist med märkliga låtar som blev kända ändå. Samlingens tolv låtar är en snar introduktion till Buster Princes värld, och det räcker att få en skymt av hans mästerskap. Några av låtarna har jag personlöigen lite svårt med men annars så är den en fullträff; i det avseendet att de har plockat med hans största sånger. Det är en fin samling på det sättet.

Musik

Al Green — Lay It Down

Andreas Scholl — Crystal Tears

Be Your Own Pet — Get Awkward

Beck — Modern Guilt

Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy

Disturbed — Indestructible

Dorlene Love — Exile Deluxe

Dr. Indies musikmix XV

Eddie Bo — In the Pocket with Eddie Bo: New Orleans Rock & Roll, R&B, Soul & Funk Goodies 1955–2007 & Snatch and Grab It!: Rhytm & Blues Classics

Emmylou Harris — All I Intended to Be

Feber 3: Mats Olsson — Pubrock & Lennart Persson Folk/Rock

Bob Frank — Red Neck, Blue Collar; Willie Nelson — Things to Remember & Bruce Springsteen — The River

G-Unit — T.O.S. (Terminate on Sight) & David Banner — The Greatest Story Ever Told

Jesse Malin — On Your Sleeve

Jim Lauderdale — Honey Songs

Journey — Revelation

Judas Priest — Nostradamus

Kleerup — Kleerup & Booka Shade — The Sun & the Neon Light

Korta musikrecensioner XLI

Ladytron — Velocifero

Liquid Liquid — Slip in and out of Phenomenon

Michael McDonald — Soul Speak

Mississippi John Hurt — Avalon Blues: The Complete 1928 Okeh Recordings

Mötley Crüe — Saints of Los Angeles

Mudcrutch — Mudcrutch

Mystery Jets — Twenty One

N.E.R.D. — Seeing Sounds

Paul Weller — 22 Dreams

Peter Tosh — Honorary Citizien & Prince Buster — Fabulous Greatest Hits

Pugh Rogefeldt — Vinn hjärta vinn & Ray Davies — Working Man’ Café

REBaroque med Maria Lindal — Johan Helmich Roman: The Swedish Virtuoso

Solomon Burke — Like a Fire & Steve Winwood — Nine Lives

Steve Lukather — Ever Changing Times

Suzzie Tapper — Mirakel

Terror — The Damned Shamed; Alkaline Trio — Agony and Irony & Slipknot — All Hope Is Gone

The Black Angels — Directions to See a Ghost

The Chambers Brothers — Time Has Come: The Best of The Chambers Brothers

The Pigeon Detectives — Emergency

The Shortwave Set — Replica Sun Machine

Tiamat — Amanethes; Moonspell — Night Eternal; Paradise Lost — Anatomy of Melancholy; Deicide — Till Death Do Us Part & Flammentod — Chattenkrieg

Tomas Andersson Wij — En sommar på speed & Magnus Lindberg — Första & andra LP:n

Uriah Heep — Wake the Sleeper

Volbeat — Rock the Rebel/Metal the Devil