Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biografi

Bill Morgan — I Celebrate Myself: The Somewhat Private Life of Allen Ginsberg

Viking 2006

Allen Ginsberg.Han var fel i varje del i ett puritanskt Amerika under 50-talet, han var homosexuell i ett homofobiskt land, kommunistisk i ett antikommunistiskt land, som jagade kommunister i varje del av samhället. En judisk homosexuell poet som skrev en berusande poesi full av liv och blod. Allen Ginsberg skrev poesi i samma anda som USA: s nationalpoet Walt Whitman skrev i mitten av 1800-talet. Fast Allen Ginsberg plockade in världens dån och staden liksom naturen från Amerikas vidder i sin poesi. Hans föräldrar och släkt hade kommunistiska sympatier och levde sina liv hård arbetande som tog sig upp till en stabil medelklass värld.

Det viktigaste är vad komma skall i Allen Ginsbergs värld — det är de möten med en skara människor som skulle förvandla USA kulturella värld till något nytt skrämmande. En värld där droger, sex och litteratur skulle bli den modell vi kom att se och kalla för ”beatniks” Men det handlade faktiskt även om tilltron till den amerikanska friheten och rätten att leva utan att bli moraliserad och bedömd. Beatnicksgenerationen blev en av de mest kraftfullaste litterära förnyelsen av amerikansk litteratur. Allen Ginsberg träffade på universitet, Jack Kerouac. Det var en man som gifte sig och skrev opuset som blev en form av signaturmelodi för hela beatnicksgenerationen På Drift — en bok som gav röst åt en ny ungdomskultur där rockmusiken symboliserades av Elvis, James Dean och Marlon Brando. Allen Ginsberg.Jack Kerouac blev sin tids främsta ikon för en vilsenkommen efterkrigsgenerationens existentiella liv. Allen Ginsberg och Jack Kerouac sökte sig till varandra eftersom de förstod varandra väldigt bra. Neal Cassady var en man som vandrade omkring och for omkring i USA och blev förebilden för Jack Kerouacs romankaraktär i På Drift. Han ingick i den skara som Allen Ginsberg älskade att skildra i dikter och i samtal. Neal Cassady förlorade kontakten med Jack och blev en ideolog liksom Allen Ginsberg till hippierörelsen. Gregory Corso var en ung halvkriminell som blev en poet som tog plats i denna krets av poeter, Corso var ung men Allen Ginsberg fann hans litterära ådra och Corso fick en naturlig plats i USA:s litterära undergroundscen. Den viktigaste gestalten och även mentor för Kerouac och Ginsberg; William Burroughs. En man som föddes 1914 och avled 1997. Hans romaner, poesi och uppläsningar är nog kärnan i beatlitteraturen. Allen Ginsberg träffade sina själsfränder som blev det naturliga avstampet som var en grund för en litterär art som faktiskt även blev delar av populärkulturen. Framförallt så har rockgenerationen tagit sig an beatlitteraturen som vår eget kulturella röst. Biografin tar med oss på resor, poesiuppläsningar, politisk kamp och tilltro på fredsrörelsen. Allen Ginsberg skrev in sig i vårt universum med sin banbrytande poesi och den här biografin av Bill Morgan är ett verk som jag tror kan bli ett standarverk över en briljant och modig man som vågade utmana USA:s etablissemang genom närvaron med sin milda samhällskritik och han lyckades också skriva en bit modern historia med sin litteratur.

En bok som jag älskar att läsa eftersom den nedtecknar ett livsdrama över en av mina personliga hjältar — Allen Ginsberg.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer