Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biografi

Stig Hadenius — Gustav V

Förlag Historiska Media

Gustav V.Det är en av det mest fascinerande och bästa biografier som jag någonsin läst över en historisk personlighet och den bästa historiska bok som ger mig en översikt över den moderna svenska historien.

Gustav V är en länk mellan gamla Sverige före första världskriget där kungen, hans fader Oscar II fortfarande är kungen av Guds nåde; och ett Sverige där demokratin, folkrörelsen, arbetarpartiet liksom liberalerna utmanar kungamakten och det gamla överhets-Sverige, som fortfarande inte riktigt kunde acceptera att samhället förändrades. Gustav V blev en populär kung som sakta förvandlades blev en konstitutionell kung i demokratin och rösträttens Sverige. Envist bekämpade han parlamentarismen och han blev knappast speciellt glad över liberala regeringar eller knappast överlycklig när kungens skolkamrat Hjalmar Branting både blev medlem och senare regeringsombildare i ett nytt Sverige.

Men låt oss ta det lite från början och se hur det förlöpte. Sverige hade fått en ny kungaätt, Bernadotte, en fransk kungaätt. Oscar II och hans hustru tyska prinsessan Sofia blev kungapar precis när liberalismen skördade vissa framgångar och pressen, industrialismen och en ny representation iscensattes av Louis De Geer som ersatte det fyra stånden. Den blev under 1860-talet. Den hade ändå konservativa drag som skulle förhindra parlamentarismen totala intåg i Sverige. Det var Oscar II:s mest relevanta drag i Sverige plus att slåss för att behålla unionen med Norge. Den unionen med Norge infördes som ett plåster på såren efter Napoleonkrigen och Rysslands erövrade av Finland. Men det var ändå så att Norge som land hade egna radikala progressiva reformer och ideal som var liberala vilket försvagade Oscars II:s position. Det blev en omöjlig union som upplöstes 1905 med hot om svensk/norsk krigsstämning. Oscar II och kornprinsen Gustav fick slita häcken av sig för att balansera det hela. När fadern dog så blev Gustav V kung. Han fick uppleva två världskrig, försvarets eviga plåga om pengar och demokratins införande. Hans tyska hustru Victoria kände sig aldrig hemma i Sverige utan hennes liv var det auktoritära tyska hovet hos kusinen Wilhelm II. Det Tyskland som gick under efter andra världskriget. Den nya tiden slog in och drottning Victoria befann sig under alla åren oftast utomlands. Hon hade en långvarig kärlekshistoria med läkaren Axel Munthe, som byggde den vackra villan San Michele. Deras kärlekshistoria varade ända intill hennes död 1930.

Det lustiga är hur Axel Munthe, ändå kunde bli vän och umgås med varandra trots rivaliteten mellan de båda. Man kan lugnt påstå att vår Gustav V blev en av de mest älskade kungarna som spelade tennis, jagade, broderade och blev en del av folkhemmet vid sidan av Per Albin Hansson/Tage Erlander. Så mycket som förändrades i det gamla riket som sedan länge lämnade stormaktsidealen och blev en fredlig neutral stat.

Men visst har det efter kungens Gustav V:s död mycket hänt och efterhistorien har dömd hans gärning ur den homosexaffär kallad ”Haijbyaffären” Det var en mytoman och bedragare som utpressade hovet med hotet att avslöja sin ”homosexuella” affär med kungen. Hovet och regeringstjänstemän ville muta han till tysnad. Om det hela var sant eller vet ingen idag. En annan affär är den som pastor Kejne att det pågått homosexuella orgier samt djävulsdyrkan bland regeringstjänsten och hovet. Det blev två affärer som solkar ned Gustav V:s minne.

Men i min värld så blir det viss mysfaktor över Gustav V och hans tid. Hans äldste son Gustav VI Adolf, den nuvarande kungens farfar, tog över kungatronen 1950 och avled 1973. Gustav V:s mest kände broder är målarprinsen Eugen. Boken bör läsas för den är väldigt informativ och lysande skildring av en relevant tidsepok.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer