Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

DVD-filmer

En ung Jane Austen

Regi av Julian Jarrold

En ung Jane Austen.Hur många klassiska kostymfilmer har inte filmats som bygger på Jane Austens romaner under den senaste 20 åren. Väldig många skulle jag vilja påstå. Men jag har aldrig riktigt varit förtjust i Jane Austens romaner. De är visserligen rasande skickliga och välskrivna berättelser om engelska lantadelns seder och traditioner. Men som sagt vad kan jag inte riktigt ta till mig hennes böcker. Nu kommer det något nytt som en filmdramatisering kring den unge Jane Austen innan hon blir känd i Europas litterära världar. Filmen är stundtals vacker, stundtals tråkig, fastän väldigt välspelad. Filmen fokuserar sig på Jane Austens familjs prekära ekonomiska situation. Hon vill precis som sina romaner uppleva den riktiga kärleken bortom sederna och normerna. Filmen handlar om Jane Austens kärleksförbindelse med Lefroy, en Casanova med erfarenheter från kärlekens fröjder, utmanar Jane Austens intellektuella känslor. Jane Austen påminner om sina egna karaktärer från hennes romaner Stolthet och fördom och Känsla och förnuft.

Anna Hathaway är suverän som Jane Austen. Filmen är underhållande som bara engelska kostymfilmer kan vara därav det höga betyget.

4 @@@@

Jane Austen | Jane Austen — Stolthet och fördom

National Treasure 2

Regi av Jon Turteltaub

National Treasure 2.Dan Brown satte igång det hela med sina romaner; gåtor, antika hemligheter och ockulta sällskap som vill erövra världen. Allting har blivit en av 2000-talets främsta litterära exsportvara världen över. Naturligtvis har Hollywood fått en ny ambition att framställa nya filmer i samma anda. En habil regissör som Jon Turteltaub får leka med skådespelare av rang såsom Nicholas Cage, Jon Voight och Harvey Keitel i ett nytt äventyrsdrama med Nordamerikas historia i bakgrunden, rullande som en fasad för att få en ny skattjakt på en guldstad att fungera. En ny uppföljare på National Treasure är inte vad jag behövde utan bättre filmer vore roligare. Men filmen är lite väl blek med lagom spännande biljakter och kluriga skurkar gestaltat av Ed Harris. Filmen är okej underhållning för stunden. En salig mix av amerikansk historia blandad med fiktioner som skall krydda filmen lite lagom mycket av action. Filmen är mest tröttsam Hollywoodsörja med en blek föraning av intelligens men utan substans.

2 @@

Stardust

Regi av Matthew Vaughn

Filmen är ett fyrverkeri av skådespelare men som fantasyfilm är den både är vacker scenografisk men förutsägbar tråkig i varje led. Robert De Niro, vackra Michelle Pfeiffer, Peter O’Toole, Claire Danes, Ricky Gervais, Rupert Everett och Sienna iller är bara några av många stjärnor vilket bygger upp karaktärerna från den roman som Neil Gaiman skrev för en del år sedan. Men filmen om den engelska byn Wall med en stor mur med ett hål har en vakt för att förhindra folk att komma till den magiska världen. Det är basen för en klassisk välspelad och snygg fantasyfilm. Men den bär inte riktigt upp helheten och den blir lite för långsam för min del. Sköna scener och vackra vyer är inte allting i en film. Därav det låga betyget.

2 @@

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer