Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam LV

Lennart Swahn 1927–2008

Mr. Tv-mastern är avliden

Lennart Swahn.När jag pratade med Mr. Snaggus om Lennart Swahn så hamnade vi återigen 30 år tillbaka i tiden, egentligen måste vi backa 35 år ti tiden. Radio-programmet På minuten och tv-programmet Halv sju — ett magasinprogram där Lennart Swahn lånade ut sin röst till John Blunds sagoprogram. Det var tyvärr mest tecknade filmer som skulle vara lärorika vi tvingades se på. Fast det spelar ingen roll. Lennart Swahn kom sedan att göra fina intervjuprogram med stora stjärnor. Framförallt minns 1977 när Lennart, Birgit Nilsson och Zarah Leander träffades i ”Stjärna mot stjärna”. Hela min familj såg detta eminenta program och jag njöt redan som 12 åring åt hela spektaklet. Andra program han framförde med stil och klass var ”Razzel” och underbara ”Gäster med gester” som han gav oss under årens lopp. Det sista program jag såg med Lennart Swahn var den halvdana kändisdravlet i ”Blåsningen” och sedan försvann han ur min horisont.

Vi på Blaskan säger R.I.P.

Sveriges legendariska jazzkung Arne Domnerús är död 83 år gammal

Arne Domnérus.Han var mannen som lanserade större delen av svenska klassiska jazzeliten under decennierna. Han spelade på Nalen med sina namnkunniga vänner — såsom Lars Gullin, Roffe Ericson och Åke Persson. Arne ”Dompan” Domnerús skapade och spela in även in skivor med Jan Johansson, George Riedel och Eskil Johansen. Man kan lugnt påstå att Dompan var killen som gav flera av våra stora stjärnor en hjälpande hand och formulera sin egen karriär. Men tyvärr avled både Jan Johansson och Lars Gullin ganska tidigt i sin karriär. Men deras lyskraft var stjärnor som snurrade kring vintergatans egen jazzkung — Arne Domnerús.

Blaskan säger R.I.P.

Aleksandr Solzjenitsyn — Rysslands orakel är död

Alexsandr Solzjenitsyn.Han var knappast en demokrat i gängse liberal västerländsk typ. Utan mera av en intelligensaristokrat som tvivlade på demokratin och hyllade monarkin. Solzjenitsyn var snarare en profet i stil med de stora ryska mästarna såsom Tolstoj eller Dostojevskij. Han blev respekterad för sina böcker om Sovjetkommunismens vedervärdiga straffångesystem; Gulag-arkipelagen — som han noggrant beskrev i sina självupplevda böcker. Men han tappade fotfästet efter Sovjets fall då hans åsikter gick isär med det nya Ryssland självuppfattning. Han hyllade inte det nya kapitalistiska samhället vilket han misstrodde och till slut avskydde minst lika mycket som kommunismen. Men det var efter åtta år som politisk fånge i Stalins fångläger som han blev författare. Hans första roman En dag i Ivan Denisovitjs trycktes på order av Nikita Chrustjovs i en litterär tidskrift Novyj Mir. Den slog ned som en bomb och handlade om Gulaglägrens förbannelse. Romanen fick snart efter Chrustjovs fall inte publiceras. Solzjenitsyn hamnade återigen i exilens svarta zon. Han skrev ytterliggare två romaner Första kretsen och Cancerkliniken. Men inga dessa romaner kom ut i Sovjet utan gavs ut i väst istället. Men dessa romaner smugglades in i Ryssland så att alla intellektuella kunde läsa den igen. Hans stora romanserie om Stalins kommunistiska fångläger Gulagarkipelagen renderade att förvisades ut ur Sovjet. Han bodde utomlands under hela exilen, främst i USA. Han återkom på 1990-talet. Men där blev han den tysta profeten utan makt. Nya generationer glömde nästan bort hans mest fascinerande och största romaner. Nu är han död. Må han vila i frid.

Jerry Wexler 1917–2008

Jerry Wexler.Få vita producenter hade slagits för sin kärlek för svart blues, r&b, rock och soul som Jerry Wexler. Hela hans gärning som producent var på Atlantic och sedan underetiketten Stax. Det hela började med att han var skribent på Billboard Magazine under 40-talet. Han skrev om den svarta jazzen och bluesen. Jerry Wexler tog in på ett sidospår ville börja jobba aktivt med musiken han älskade så högt. Atlantic fick honom att ta in Lavern Baker, Big Joe Turner, The Coasters, Ruth Brown, Chuck Willis och den oefterhärmliga Ray Charles. Jerry Wexler tyckte om den nya råare soulen så han värvade många artister och låtskrivare till både Atlantic och Staxbolaget. När 60-talet tog över och ett politiskt landskap gjorde allting tuffare. Atlantic gick in för att producera Led Zeppelin och Cream. Jerry Wexler var väl inte riktigt inne på den biten utan valde att arbeta med Staxbolagets artister såsom Aretha Franklin. Några av de skivor han satte sitt landmärke på är det omtvistade mästerverket Dustin in Memphis med en extremt avig Dustin Springfield. Men plattan blev av. En artist som Wilson Pickett blev en stor underhållare tack vare Jerry Wexler. Jerry Wexler har även producerad Bob Dylan, Dire Straits, Dr. John, Willie Nelson, George Michael och Doug Samh. Det är i Atlantics rötter i soul, r&b och blues som var Jerry Wexlers passion. När den brann ned drog han sig tillbaka och har de senaste 20 åren varit en fridsam man. Nu är den store demonproducenten död.

Jerry Wexler

R.I.P. Jerry önskar Blaskans redaktion.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer