Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Islandsspecial

Andri Snaer Magnason — Dreamland: A Self-Help Manual for a Frightened Nation

Förord: Björk

Citizen-Press 2008

Andri Snae Magnason.Reykjavik är Islands huvudstad och har cirka 120 000 tusen innevånare jämnt fördelade runtomkring staden. Själva stadens arkitektur påminner starkt om en större svensk småstad fast staden har en stor area där alla bor väl utspritt. Själva stadens karaktär med arkitektur kan jämföras med svenska mindre städer såsom Norrtälje, Gnesta, Valdemarsvik, trosa eller delvis Södertälje till utseendet. Själva staden har en mix av postmodern hypertrendighet med restauranger, små trendiga reklambyråer, konstgallerier, datafirmor och designers i mängder. Jag skulle vilja påstå att Island är en rest från det gamla nordens seder och bruk plus det postpostmoderna samhället. Isländska språket är nästan sista resten från det fornnordiska språkområdet som gått förlorad och själva skrivsättet påminner mig starkt om något som utvecklats från de gamla runskrifterna. Island är på så sätt ett specifikt land.

Själva ön är byggt på gamla vulkaner och landet består till stor del av många stora belamrade områden som är uppbyggda av lava, mer eller mindre. Ön har naturliga näringar i valjakt, fiske och sälar. Jordbruket är inte så stort utan finns där ute på själva öns mest fruktbara landsdelar. Däremot har det är suverän förmåga att skapa riktig grön energi eftersom de kan utnyttja varma källor; såkallade geo-termodynamiska anläggningar för att ge Reykjavik sin energitillströmning. När jag åkte om kring ute på isländska karga underbara naturområden så kunde man se anläggningar både här och där utplacerade vid dessa källor.

Islands natur kan jag nog jämföra med vissa delar av Nya Zeeland och USA:s mest fina karga naturområden. Naturen är utan tvekan Islands största tillgång men nu vill Islands regering börja bygga stora aluminiumfabriker som innevånarna på Island blivit starkt kritiska till därför att man vill bevara det som är fint. Då handlar det inte om att man vill vrida landet tillbaka utan få behålla det som gjort Island så unikt.

Det finns numera en oro över landets framtid och dess naturresurser, frågan som gäller är hur man skall se på landets framtida utveckling. Särskilt som den amerikanska och inrättade militära basen som kom till under andra världskriget men lades ned 2006. Den gav jobb och nu står minst 2000 människor utan jobb. Island står med ena foten i det förflutna och den andra foten in i framtiden.

Den mest relevanta bok om Island är den bok som blev en bestseller — Andri Snaer Magnason bok ”Dreamland” som utkom först på isländska 2006 men finns numera i en engelsk översättning. Tack vare den översättningen så har boken även uppmärksammats av den utländska pressen. Boken är fullständigt lysande och oerhörd viktig att läsa.

Därför att den berättar genom essäliknande kapitel om hur Island har utvecklats industriellt och framförallt hur kalla kriget påverkade Islands ekonomiska situation då närheten till USA påverkade landet genom flera decennier. Det är först efter kommunismens fall som Island slipper att vara en spelbricka mellan stormakter. Men det handlar även om att Island måste importera rätt mycket av råvarorna men har skapat sig en framgångsrik teknisk avancerat samhälle — ett samhälle som balanserar på den lina där naturtillgångar både giver landet välfärd men måste vårdas för att klara framtiden. Allt detta berättar Andri Snaer Magnason i en personlig bok. Reportage och rena fakta skakar om min värld. Där jag reste runt om i landet för att uppleva Islands fantastiska landskap så kämpar samtidigt med att forma sitt samhälle som de vill. Problemlösningar och fina bilder från familjens relation till Island förgyller boken ännu mera. Jag tror att boken väckte upp Island och miljödebatten fick fart. Författaren är en välkänd i Reykjavik och har gjort sig ett namn vilket medför att den här boken skakade om samhällets grundar. Det handlar om att finna en väg för Islands framtid där miljö, teknik, jobb och välfärd bör mötas i samförstånd. För bättre än så här kan ingen författare i ren bokform föra en dialog med läsare så att läsaren får sig en aha-upplevelse. Jag önskar att någon svensk författare; en modern yngre Göran Palm, skulle skriva en sådan bok på vårt språkområde. Det vore bra.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer