Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Islandsspecial

Isländsk konst

Karl Kvaran.Dr. Indie gjorde några få nedslag i konstens värld under de fåtal dagar jag befann mig där, bland de mera hippa små gallerierna som befann sig mitt i Reykjavik. Det fanns några små godsaker att upptäcka som gav mig en bild av vad som upptar dagens konstscen. Om den nu var representativ för allt som sker inom isländska konstscenen kan jag inte uttala mig om. Men på ett litet hippt galleri kunde jag se en samlingsutställning som hade hemmet som tema. Det vill säga hur vu upplever hemmets vrå. Men utställningen var för liten och verken för spretiga för att ge mig en aning om vad de ville ha ut av sina föreställningar kring hemmet, men det var småkul att kolla in. På ett annat galleri några okej verk som kunde jag kunde fånga in något att smälta intrycken med i min tankevärld.

Karl Kvaran.På ett galleri ställde man ut fotografen Hamish Fulton och vandraren i samma person. Han har som projekt att vandra omkring i världen och uppleva den som han vill uppleva den. Hamish Fulton.Några få objekt av hans verk ställdes ut och dom var lite småintressanta. Hamish Fulton som är från England har en roligare idé som han utför i praktiken än vad den blir när han gestaltar det han upplever som konst, då blev det helt plötsligt så mycket mera platt och tillgjort och ointressant, måste jag tillägga.

Jóhannes S. Kjarval.Det fanns ett litet konstmuseum som jag besökte som hade alldeles för få verk som mixade det nya med små klassiska modernistiska verk. Här fann jag några favoriter som modernisten Karl Kvaran som gör konstruktivistiska abstrakta verk med rena linjer och kubiska trianglar och streck. Han är en fascinerande konstnär som fanns med i ett par centrala verk på museet. Jóhannes S. Kjarval.Den naivistiska, åtminstone i mina ögon; Jóhannes S. Kjarval gör naturmålningar som man lugnt kan beskåda. Det är för naiva föreställande verk — men som har en viss charm som tilltalar mig. Naturligtvis finns det flera bemärkta konstnärer. Men det var dessa herrar som gav mig mest så att säga.

Einar Jónsson.Jag gick även förbi Islands svar på Carl Milles och Bror Hjort — Einar Jónsson (1874-1954) hem, som numera är ett museum med en tillhörande park med hans statyer. Jag var aldrig inne på själva museet men såg hans fina klassiska kraftigt stiliserade statyer. Motiven är hämtade från nordiska mytologin. Han var överallt i världen men det var Islands vilda karga natur som till slut lockade Einar Jónsson.

Starka tidsenliga verk från 30-talet och framåt i tiden till hans död kunde man se i parken utställda. En utpräglad konstnär som är Islands främste son och modernist.

- Hamish Fulton : Walking Artist -------

Här sätter jag punkt för konstrundan.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer