Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Islandsspecial

Isländsk musik

Rokk i Reykjavik 1981–1982; Fjölsky Du Til Rauna Eldhussins; Kitchen Motors Family Album & Johann Johannsson IBM 1401, a Users Manual

Den isländska musiken har större bredd inom olika genrer än vad landet borde ha kan man tycka med sina 400 000 tusen innevånare. Men i själva verket så finns det en sort mix mellan det hypermoderna inom musiken och den urgamla traditionen från tidernas begynnelse. Själv köpte jag tre skivor varav två hänger ihop relativt bra.

Den första skivan Rokk i Reykjavik är en postpunkskiva fulladdade med punk/new wave-låtar som ger en spännvidd hur musiken lät innan isländsk rock slog igenom nästan 15 år senare tack vare Björks och hennes gamla grupp Sugarcubes, med det bandet fick Björk sin första internationella karriär. Björk gav ut sin första skiva redan 1977 vid elva års ålder, fortsatte senare med punkbanden Spit and Snot och Kukl för att avsluta sina år med som sångerska i olika punkgrupper med Sugarcubes. Björk är en av de mest relevanta artister som givit Island mycket för att kunna sprida sin musik. Framförallt märker vilken skillnad det var på isländska musikscenen under 80-talet med en sorts rå primitiv energi. På den här plattan finns så mycket intressant musik att det är svårt att finna ord. Men den nya tidens musikaliska arvtagare ger sig till känna genom att utnyttja elektroniska instrument.

Johan Johannsson har ett eget skivbolag som heter Kitchen Motor där han ger ut sina vänner och medskapare på en mystisk nyskapande kreativa visionärer. Här är det artister som nästan har kommit framåt i vår internationella musikvärld. Sigurd Ros och Mum är två av det band som slagit igenom ordentligt medan Slowbow, Borko och Auxpan skulle kunna få till det med sina elektroniska chocker till en hungrig publik där utanför som inväntar på nya indieöverraskningar. Johan Johannsson finns respresenterad liksom hans gamla grupp Apparat Organ Quartet gömmer sina låtar bakom ett internationellt sound. Läckert måste jag tillstå. Johan Johannssons egen skiva — som handlar om den första IBM-datorn. En vacker välkomponerad skiva med fem stycken som ger mig en ståtlig värld. IBM-datorn var stor och bred men musikaliskt halvdan.

Tack Island för all underbar musik jag har lyssnat på i dagarna.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer