Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Waldemarsudde fyller 60 år som statligt museum

Signe Persson-Melin — Keramiker och formgivare

Prins Eugens Waldemarsudde samlingar

Signe Persson-Melin — Stenkanna.Ett fascinerande jubileum som faktiskt visar upp hur bra det är när staten tar över driften av relevanta konstnärsgårdar. Prins Eugéns samlingar tillhör folket, liksom Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors gårdar. Man bevarar för eftervärlden skall kunna ta del av konsten. Mums säger jag i alla fall.

Signe Persson-Melin är en av våra klassiska keramiker och formgivare av vardagliga föremål. Strama och enkla former, enkla snygga mönster och framförallt det mest relevanta är hur funktionella att använda bruksföremålen är. Signe Persson-Melin föddes 1925 och gick utbildning bland annat på tekniska skolan (nuvarande konstfack). Hennes genombrott blev den legendariska utställningen boutställningen i Helsingborg 1955 (H55) Då kunde Sverige lära känna Signe Persson-Melins geniala simpla snygga tekannor till exempel. Men det finns även finna uppsättningar glas som hon formgav tillsammans med Kosta Boda. Det företaget ville fördjupa sina produkter med nya designers. Signe Persson-Melin blev utan tvekan den formgivare som satte enkelheten framför det tillkrånglade på Sveriges karta. När jag själv vandrar omkring bland hennes verk så går det inte att ta miste på att det är faktiskt snyggare med enklare former än det som skall vara häftigt eller coolare former. Det är en fin enkel utställning för oss alla. En demokratisk formgivare talar sitt eget språk.

Naturligtvis blir det lite si och så med utställningar som sammanfattar ett museums normativa policy med att visa upp vad man har på lager att uppvisa från samlingarna. Då blir det lite dammvarning. Det är så jag tänker när jag återigen ser samma gamla Zorn, Oscar Björk, Liljefors, Richard Bergh med flera av tidens vänner och kollegor till målarprinsen. Jag har sett konsten förut och har redan tröttnat på svensk 1800-talskonst eftersom det är återigen samma gamla motiv. Det enda intressanta bland den tidens konstnärer är de som jag verkligen ser alltför sällan — Nils Kreuger och Eugén Jansson. Storheten med deras verk ligger i dess expressiva atmosfäriska målningar. Eugén Jansson skulle kunna tänkas vara en homoerotisk queerkonstnär eftersom gärna målade nakna män. Det finns en homoerotisk blick i hans verk. Javisst kunde han måla stadsmiljöer. Men det är de nakna männen som slår an vid närmaste bemärkelse. Men det spelar mindre roll. Utan de få tavlor som visas är intressantare än mycket annat.

När vi kommer till modernismen då blir det intressant igen, för då vaknar jag till livs igen. Isaac Grünewald, Leander Engström, Sigrid Hjertén, Hilding Linnqvist och Eric Hallström ingick i galleriet färg och Forms stadiga konstnärer; de var konstnärer som stod för den första vågen av modernism. Jag älskar att beskåda deras verk eftersom de verkligen tilltalar mig och får mig att känna värme i kroppen. Det är helt klart min typ av konst.

Det bästa är den nya donationen från Sven och Inga Levys samlingar som Waldemarsudde förvärvade 2006. Vad sägs om fascinerade och fantastiska svenska surrealistiska bildvärldar från konstnärskollektivet Halmstadsgruppen: Sven Jonson, Erik Olson, Axel Olson, Stellan Mörner och Esaias Thorén. Dessa herrar introducerade surrealismen i Sverige under 30-talet. De gav oss den svenska versionen av just denna underbara konstnärliga stil. Jag är mycket tacksam att få ta del av deras verk. Detta kommer jag att minnas mest från utställningen.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer