Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Häxjakt på Slaver

Svenska massmedia blir alltmer slavofobiska. De sprider desinformation om hur Ryssland håller på att bli ”främlingsfientligt”, hur kommunismen och bolsjevismen återtar positionerna i det ryska samhället, hur gasbränderna och vodkan utplånar alltfler ryssar.

Media är således brutala i sin svartmålning av slaver generellt: ”Fattiga polacker luras bli tjuvar i Sverige” (DN.se, 2006-03-26). ”Vitrysk propaganda kan få sändas via svenska statens bolag” (SR.se, 2006-05-16). ”Polis kartlägger Balkanmaffian” (Corren.se, 2007-07-04). ”Serbiska nationalister protesterade mot Karadzics utlämnande” (DN.se, 2008-07-30). Författaren Jens Lapidus är en av många som har bidragit till föraktet genom sin kontroversiella bok ”Snabba cash” (Wahlström & Widstrand, 2006) om den undre världen i Stockholm.

Svenska medias uppgift borde vara att ”allsidigt” och ”opartiskt” informera om nyheter och inte självkommentera, förvränga eller undanröja dessa.

Det är i sin ordning att ta upp orättvisor i Öst, men dessa har vi överallt — också i Västeuropa och USA. Romerna förtrycks i Italien, Sverige och många andra länder. Många av dem har tvingats utvandra till Serbien för att undgå etnisk rensning.

På 1990-talet skickade jag en patriotisk dikt på engelska till en tidskriftsredaktör i USA. Hon vågade inte trycka den och menade att ”allting är inte så öppet som man skulle kunna tro i det här landet”. Här behövs inga kommentarer. Är Sverige på väg mot ett lika repressivt, kamerabevakat och buggat samhälle? Solen går upp i öster, på västfronten intet nytt! Detta kände också våra förfäder till.

Skildringar av vikingatåg i österled förekommer inte lika ofta som av de i mindre skala i västerled. Detta är fullkomligt obegripligt att förstå, när vi vet att vikingar över hela Balkan (serbiska länder, Grekland etc.) och Ryssland lämnade runstenar, smycken och vapen efter sig som vittnesbörd om sina resor. De flesta vikingar som färdades till Balkan och Ryssland var svenskar. Om detta påstående vittnar de talrika fynd man har funnit. Många runstenar från 1000-talet beskriver vikingarnas färder i syd- och österled och berättar hur de dött på Balkan, Ryssland och Bysans: ”De foro manligen fjärran efter guld och österut gåvo örnen föda. De dogo söderut i Särkland.” (Inristning i en sten utanför Gripsholms slott)

Djävulsbibeln och Silverbibeln är Sveriges mest kända handskrifter. Dessa togs som krigsbyten i Prag under trettioåriga kriget år 1648. I stället för att lämna tillbaka de stulna dyrgriparna prålar Sverige med andras fjädrar. Är det kanske häri antagonismen mot slaver ligger, att de ska återerövra det som varit deras en gång i tiden?

Nej, Reinfeldt och Bildt! Så länge vi inte vårdar vår gemensamma förhistoria, kan vi inte bygga en ljus framtid. Leve ett mäktigt Ryssland och slaviska länder i evig grannsämja med brödralandet Sverige!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer