Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Madonna 50 år

Madonna.Blaskan hyllar Madonna som nyligen fyllt 50 år och fortfarande är en av jordens vackraste, stoltaste och självmedvetna kvinnor. Få artister har kommit lika långt som Madonna inom mainstreamkulturen och blivit en del av vårt populärkulturella fält. Det har varit en lång väg sedan 80-talet att vandra för henne men hennes karriär har varit en process som tagit Madonna genom många olika kriser. Det intressanta med Madonna är hennes olika transformationer och personligheter hon blivit som artist. Få kvinnor har plockat fram den kvinnliga sexualiteten och gjort den till sin egen egendom. Hon har vågad utmanad konventionerna och normerna som samhället anser en kvinna bör förhålla sig till. Madonna har brutit mot så många koder och skapat sig olika personligheter som artist; den enda artist som jag kommer på i skrivande stund är en jämförelse med husguden David Bowie. De båda artisterna har den egenskapen att skiftar om till nya karaktärer och skapar därmed nya ideal, nya visioner och försöker ta sig mot marker. Fast det där med att förnya sig har inte varit varken Bowie eller Madonnas starkaste gren de 10 senaste åren.

Madonna.Jag tycker att Madonna har förvaltat sin karriär mer eller mindre under en del år, men det innebär inte alltid att allt blivit sämre. Hennes discoflirt i 70-talstappning på albumet Confessions on a Dance Floor var ett mästerverk och ett album som borde koras till en modern klassiker. För det är den utan tvekan eller darr på rösten. Det är en skiva som man måste ha som utgångspunkt tycker jag när man skall lyssna på framtida Madonna. Hennes senaste platta Hard Candy är mycket bättre än vad många tyckte i pressen. Den har delikata låtar och ljudbyggen som jag tycker om, visserligen kanske den inte slår omkull min världsbild. Men den känns ändå i skrevet, och det betyder alltid något så säg.

Madonna.Det roliga med Madonna är att hon började som modell och dansare i ett sammanhang som känns lite festligt. Nämligen så var det så att Madonna började dansa hos Patrick Hernandez; ni vet killen med discohiten Born to Be Alive 1979. Via hans grupp så mötte hon Dan Gilory i Paris. De blev ett par och åkte vidare till New York, där den nya postpunkscenen blandades med punkfunk och new wave. Madonna blev trumslagare i deras band The Breakfast Club och de spelade ett tag och hon sjöng i bandet. Hon lämnade guppen och formade en ny grupp Emmy tillsammans med sin forne pojkvän Stephen Bray. De lade ned själva gruppen vad jag förstår, för att samarbeta för att spela in några discolåtar. En producent vid namn Mark Kamins på skivbolaget Sire Records signade Madonna. Hennes första bubblande singlar som kom ut 1983, som jag med nöje köpte på den tiden var just klubblåtarna Everybody och fantastiska Holiday. Det var mitt första möte med Madonnas musik och snart började pressen skriva om denna undergrounddiscoartist som gjorde nyskapande disco, så att hela världen från och med nu skulle höra talas om Madonna. För jag vill hävda att Madonna under sina första år innan hon slog igenom i film eller musik, faktiskt var den mest spännande nykomling med en liten rockig, punkig outfitt fick många av gamla punkare att omvärdera dansmusiken för tid och evigt. Madonna gjorde discon rumsren igen och vi kunde dansa till en ny våg av disco. Det var en ny upplevelse och upptäckt hos mig personligen. De senaste 23 åren har Madonna satt sin prägel på den moderna historien som sexsymbol som kombinerar intelligens, styrka och makt. Madonna som i år fyller 50 år behärskar sitt eget universum med bravur. Därför måste vi på redaktionen utbrista i korus: HURRA, HURRA, HURRA, HURRA TILL DROTTNINGEN MADONNA.

Madonna | Madonna — Confessions on a Dance Floor | Madonna — Hung Up | Madonna — I’m going to tell you a secret & Confessions on a Dance Floor | Madonna — Hard Candy (Dr. Da Capo) | Madonna — Hard Candy (Dr. Indie)

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer