Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Intervju med Pihlis

Blaskans chefredaktör gör en mailintervju med popgeniet Pihlis


Fråga
Passion, kärlek och lite vemot är de kryddor som jag gärna placerar i din musik. Vad känner du själv existerar för tankar och känslor på din nya skiva?
Svar
Tackar ödmjukast för de kryddorna! Om jag skulle gå in på alla tankar jag har haft med den här plattan skulle jag, och kanske även du sprängas. Frihet som nån slags dörr till ett glamorösare liv är väl en tanke med den. Jag tycker själv att skivan är mer positiv än vemodig. Men ett stråk av vemod har den säkert. Jag är ju svensk. Ha ha.
Fråga
Titeln "Framgång förlåter allt" kan tolkas betyda mycket för den som lyssnar på din nya skiva. Men vad innebär skivans titel för dig personligen?
Svar
Att jag har sett Framgång på nära håll. Och att jag sett människor på nära håll. Och mixen mellan Framgång och Människors hanterande av framgång. Och så kände jag väl att det finns nån mänsklig fåfänga i hela den här jakten på framgång som är ganska intressant. För mig personligen betyder den inte så mycket egentligen.
Fråga
Skivan pressinfo talar om att det handlar om avsked, att uppsöka nya platser för att finna sig själv i ett konkret sammanhang. Då får jag för mig att du som artist eller människa funnit dig vara förlorad i tillvaron. Har det varit så för dig som artist så att den nya skivan speglar var du idag befinner sig. Är det en övertolkning från min sida?
Svar
Det är ganska bra tolkat. Jag har varit förlorad och gått vilse och fan och hans moster. Ett tag somnade jag in varje natt med ett skrik. Det var inte så kul. Ha Ha. Men jag har kämpat rätt hårt för att ta mig till ett mer ska vi säga harmoniskt liv. Men jag har nog alltid varit ganska klar över att man måste ta sig igenom även jobbiga perioder och bita ihop liksom. Kompisar tycker nog att jag varit ganska munter även när jag varit deppig.
Fråga
Det är en verklig charmig och väldig enkel men personlig klassisk popplatta du gjort med den nya. Den har ett liv som borde räcka långt fram i tiden. Men om man jämför den nya med din fina debutplatta har en del hänt, vad är den viktigaste mest relevanta förändringen i ditt artistskap?
Svar
Tack. Det var vänliga ord. Tror att jag framförallt är mer positivt inställd till livet, mig själv etc. Men det är ganska många förändringar som har skett. Dels så har jag varit otålig att skriva fler låtar och tvingade in mig i ett annat flow när jag skrev. Sen har jag väl bättre självförtroende rent musikaliskt också. Jag sjunger bättre nu. Förut var jag nog rätt ursäktande och tyckte inte att jag dög till särskilt mycket. Jag har hängt mer med mig själv också och blivit mindre social. Det var ju inte så kul, men jag tror att det var nödvändigt för musiken just då. Nu ska jag ta igen det.
Fråga
Skivbolaget är Svedjebruk och producenten Johan Forsman är namnkunnig plus en rad med bra musiker bakom dig. Vad det är lätt platta att föda fram och skapa, när du väl var på plats i skivstudion?
Svar
Det var svinlätt. Tricket är att äta och dricka gott. Då löser sig allt.
Fråga
Till sist; vad kan vi förvänta oss av dig framåt i tiden?
Svar
En Monica Zetterlund-skiva. Nej, jag vet faktiskt inte. Jag håller på att skriva en kinesisk sång. Måste bara hitta någon som kan hjälpa mig med texten.

Tack Pihlis för dina svar.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer