Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

The Bands musikaliska visioner

The Band — The Band.Detta band är ett mirakel som fortfarande kan få mig att bli lyrisk och salig; på samma gång vid samma tillfälle, när jag lyssnar på deras skivor. Få band kunde göra så mycket magisk musik och få band hade så eminenta musiker som gjorde bättre rockmusik än de andra.

The Band — Music from Big Pink.Allting började med att sångaren Ronnie Hawkins från USA behövde musiker till sitt kompband The Hawks. Dessa musiker från Canada/USA bestod av lite olika musiker och temperament. Levon Helm och Robbie Robertson vare två delar av det band som ombildades från The Hawks till att bli The Band. Garth Hudson, Rick Danko och Richard Manuel tillkom för att skapa de unika banden som gjorde bandet så stark. Bland annat var det först Bob Dylan som tog med sig bandet som sitt eviga kompband under flera år på 60-talet. De stod fast stadigt surrade vid folkrockens mast. Efter Bob Dylans eviga turnéer och skivinspelningar började The Band att planera för sina egna skivor.

Det materialet som kom ut från herrarna kan få konkurrera med i dagslägen. Countryrock och soul i botten är The Bands signaturmelodier.

Det relevanta är att Bob Dylans manager den legendariska Albert Grossman såg till att bandet fick kontrakt med Capitol. Det var då deras material till en av rockens mest tidlösa klassiker Music from Big Pink kom till skott. Bob Dylan bidrog med ett par låtar till skivan.

Det blev sån stämningsfull platta att ingenting nästan skulle kunna utmana skivans ställning. Varenda låt är full av bluesig känsla och musiken kräver av den som lyssnare att släppa in musiken totalt in i din själ. För mera själslig musik kan knappast något vitt band prestera, det vill säga ha det sound som ger samma varma mjuka känsla som riktig bra klassisk soul kan inge. The Band hade allt sådan på deras vackra skiva.

Det märkliga är att alla deras låtar på skivorna kunde skapa ett sådant speciellt sound, som bjuder ut sina varma vågor, så att den går direkt in i kroppen.

På deras andra skiva The Band så skrev Robbie Robertson fina melodiska sånger som toppas av bandets fräna vackra stämningsfulla röster. Alla backar upp varandra så perfekt på deras andra skiva. The Bands genommusikalitet skulle bli deras styrka. Jag är fascinerande hur bandet blev så framgångsrik och ändå valde de att lägga av 1975 och man lät Martin Scorseses filma deras avskedskonsert The Last Waltz. Allting som de gjorde och stod för hyllades i denna suveräna rockdokumentär.

Till slut vill jag skriva att få band kan få min värld att lysa så mycket som en låt av The Band, särskilt två uttjatade sånger likt The Weight och Long Black Veil fungerar alltid hos mig.

Rick Danco som avled för nästan tio år sedan, besökte Sverige under 90-talet och gjorde en finstämd liten minikonsert. Den var strålande och tragisk samtidigt då jag visste att Rick Danko var sjuk. Han avled 1999. Rick Manuel avled redan 1986. resten av gänget lever dock.

Länge leve skönheten i The Band!

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer