Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Countryrock/Undergroundrock

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea

My Morning Jacket — Evil Urges

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea.Två generösa countryrockskivor eller indieplattor om man föredrar den genrebeskrivningen för båda är lika giltiga i detta sammanhang. David Berman i Silver Jews är en sann poet som en gång för länge sedan bildade bandet tillsammans med barndomskompisen Stephen Malkmus, de var en bedårande tid men Stephen Malkmus hoppade av Silver Jews för att bilda överreklamerade bandet Pavement, ett band som nästan geniförklarad av samtliga indieskribenter världen över. Jag var nog ganska själv med att missa storheten kring Pavement; ett band som fick sina skaror av fans precis som engelska 80-talets ikoner The Smiths fick till slut. David Berman som är både tecknare, sångare och poet med ett utgivet diktalbum. Du kan läsa hans dikter på den här sajten — Poet: David Berman - All poems of David Berman

Albumet med tio bra vackra sånger är snarare stora episka berättelser om ett liv eller livets flöden som finns i vår tid, ett flöde som pulserar. Vi känner livets kraft alltför väl — tricket med att leva skulle man kunna säga att känna dess flöde och upprätthålla en balans mellan kaoset som vi stundtals utsätts för dagligen och att kunna bygga upp ett stabilt motstånd, en trygghet som motvikt till kaoset runt omkring oss. David Berman och hans hustru Cassie är två fasta punkter i Silver Jews som driver bandet framåt i stadiga rörelser. De har knappast utvecklat ljudbilden nämnvärd, David Berman är ingen speciellt bra sångare och det har han aldrig varit men det är inte själva grejen med Silver Jews. Utan här handlar det om en sublim varmblodig grupp som tolkar världen utifrån David Bermans egna erfarenheter och de referenser han har att uttrycka i sångerna. Det är framförallt låtarna kopplat till själva texten som är det relevanta i deras musik. Små noveller som har raka rena rockarrangemang och stora skvättar country ligger till grund för skivan styrka. Jag har knappast hört en sådan bra skiva som drar sig fram på stadiga ben. Silver Jews är en nygammal bekanting som jag är förälskad i under sommaren.

My Morning Jacket — Evil Urges.Jim James har återvänt till sångerna men det jag är mest nöjd med på hela skivan är att han verkligen skapar rockmusik igen med smarta riff som kan lösa upp mina farhågor av att bandet hade förlorat sina kreativa sidor i ett töcken av dåliga låtar. Men så blev det inte alls med m Morning Jackets nya skiva. För här finns det snarare ögonblick mitt i låtarna där Jim James och hans mannar snarare överdoserar idéer och sprutar färger över deras komponenter. Det är doftrika skivor som belönar mig rikligen när min stora näsa drar in luftens monader omkring mina känslospröt. My Morning Jacket hittar hem i varje led av låtarna. Karaktäristika små detaljer förgyller hela skivan. Jag är så himla glad att My Morning Jacket håller uppe kvaliteten som är vad bandet sysslad med under sin period. Visserligen fanns det svajiga moment på några av deras skivor. Nu är allting bortblåst, bara bra låtar som är bevingade små pastiller i lövverket.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer