Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Funk

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Soviettes — Lp.Fyra fullmattade skivor med den råaste funk från tidernas begynnelse. Jag har knappt tagit mig ut ur funken och är nog kvar i den värld som James Brown en gång i tiden skapade. För några månader sedan; så hängde jag och Ola Nordin på Berns. Vi var där med några andra vänner för att checka in Bootsy Collins show med en James Browntribut.

Den var en liten besvikelse för vi var där för att njuta av Bootsy Collins hederliga Pi-funkvärld. Men istället blev det allt möjligt annat, så drog iväg för att hinna med sista pendeltåget mot Kallhäll.

Funkadelic.Bootsy Collins startade sin karriär hos James Brown. Det var själva utgångspunkten för den senare funkmusik Bootsy blev inblandad i senare; Tack vare mannen som tog med sig funken in i framtiden och moderniserade upp den till den stora grad att vi fick en science fictionfunk. George Clinton gav oss två band, Parliament och Funkadelic — de båda banden ingick Bootsy Collins i med sina snygga bassistspelföring. Dessa två band bakom funkkungen george Clinton ägde scenen under en stor del av 70-talet.

Bootsy Collins tidigaste band bildades 1968 och fick heta JB’s — Fred Wesley var en annan röst som började sjunga i JB’s och tog över sånginsatsen helt enkelt. Till slut blev JB’s ett kompband bakom James Brown. En annan viktig musiker och grupp som existerade bakom James Brown var Maceo And The Macks som bör nämnas i samma respektfulla anda som JB’s. Varför jag tar upp det här i recensionen, handlar om att båda kompbanden tillsammans skapade soundet som funken bygger på. När jag lyssnar på alla fyra skivor så slår det mig hur svängigt och oerhörd kraftfull musiken är. Artisturvalet är rena drömmen.

The Meters.Första skivan inleder med The Meters supercoola Look-Ka Py-Py med ett gungande komp och sugande funkiga rytmer. The Meters skapare var bröderna Neville, som bildade Neville Brothers efter The Meters upplöstes. The Meters spelade in många låtar med många andra artister, såsom Betty Harris. Hon finns med på skivan med en av sina främsta sånger, There’s a Break in the Road som jag diggar för fullt. Skivorna är hur perfekta som helst, bra artister som Cool & The Gang, The Staple Singers, Ohio Players, Joe Tex, Curtis Mayfield, Gil Scott-Heron., Solmon Burke, The Impressions, The Jones Girls och Betty Everett finns väl representerat på skivorna. Funken kommer till livs igen. Årets viktigaste och bästa funksamling vid sidan av Eddie Bo-plattan som kom ut tidigare i år.

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer