Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #9 2008

Avledare

Varg (foto av Sören Linden).

Här ovan publicerar vi en mycket vacker naturbild på en varg med benäget tillstånd av fotografen Sören Linden. Bilden är tagen någonstans på gränsen mellan Finland och Ryssland. Är ni intresserad av flera bilder kan man kontakta Sören Linden på följande adress — soren.linden@ki.se


Den liberala pressen genomgår förändringar och vissa tunga borgliga tidningar ägnar sig åt att angripa varandra på ett sublimt plan. Det är nämligen så att Dagens Nyheter huvudägare, Bonnierskoncernen vill lägga ned presstödet för att komma åt sin mäktiga konkurrent Svenska Dagbladet. I somras pågick det ett litet ordkrig och hemliga brev till EU från DN för att de ville ifrågasätta om presstödet var i samklang med EU:s regelverk angående fri press kontra ekonomisk stöd åt näringsgrenar. Svaret från EU har inte ännu kommit vad jag känner till. Men det är en intressant litet nyliberalt agerande från DN:s huvudägare. Naturligtvis ställer sig DN:s ledarredaktion bakom det angreppsmetoden med fina ord som lyder i klartext; kan inte svenska Dagbladet överleva av egen hand månntro. Möjligtvis klarar Svenska Dagbladet av det. Men det är nog inte huvudfrågan, utan det är själva bärande punkten är skall presstöd få finnas kvar i nuvarande for överhuvudtaget. Mitt svar är ett rungande ja till kvarhållande av presstödet. För det kan gynna oss mindre tidni9ngar på papper eller webb.


Nåväl nu slutar bombliberalen Niklas Ekdal som chefredaktör för ledarsidan efter 16 år. Han skall göra tv på Axess och skriva böcker osv. Han var killen som med blodsmaken sprutande ur munnen ville bomba hotfulla arabländer och krossa allt motstånd mot neokonservativa världsbilden. Men när sanningen uppenbarade sig att kriget mot Irak baserades från början på rena lögner. Då blev Niklas Ekdal lite skakis och började ifrågasätta Bushadministrationens politik. Så är det med liberaler; de går från blod och falsk krigsretorik till att bli mjuka snällisar. Kluvenhet är liberalismens andra namn. Tja, lycka till Niklas Ekdal med dina nyliberala hyllningar någon annanstans i Sverige.


När vi ändå talar om Svenska Dagbladet, så gick deras ledarsida från läsvärd konservatism till en förflackad enkel nyliberalism av sämsta märke. Oläslig ledarsida kan nu leda till att även kultursidan försämras. I alla fall enligt författaren Steve Sem-Sandberg som nu säger upp sig i protest mot kultursidans kommande förvandling till vad då? Chefredaktören Carl Otto Werkelid har också avgått fast av andra skäl enligt hans egna ord. Men det där snacket om att kultursidor skall förstöras av en förändring för att möta nya tider är nog oftast oro i Sverige. För visst har många engelska och amerikanska dagstidningar förvandlat sina kultursidor till ytliga underhållningsbilagor. Men det finns åtskilliga exempel på att fasta kulturella institutioner i de bästa tidningarna håller kvar sina positioner.


Vi som upplevde kulturbråket på Aftonbladets kultursidor 1986-1987. Minns att dåvarande kulturredaktören Peter Curman blev upprörd när ledningen ville förnya kultursidan. Man ville förändra redaktörskapet osv. Det blev ett kulturkrig intern och utåt. Halva kultursidans medarbetare avgick. Men den nya kulturredaktören Håkan Jaesson gjorde ett bra jobb och skapade en av de mera vitala moderna kultursidorna som jag följde med nöje. Så det kan sluta med att Svenskan kanske kan bli bättre på kultursidan. Vi får se helt enkelt.


Superadiohjälten Kjell Alinge har fyllt 65 år gammal och har dessutom sökt tjänsten som chef för riksradion. Det är något de borde ta vara på om det vågade. Men jag gissar att visionären Kjell Alinge kommer förbises och en avdankad fjantpolitiker eller trist tjänsteman utan finess eller fantasi kommer att få tjänsten. Men vi på Blaskan hoppas på en vågad man som Kjell Alinge. Vi håller på dig.


Livrustkammaren

Lördag 4/10 kl 15.00

”Allt vad i städerna blivit vårt rov, är redan fördelat. Bilden av krigsbyte i litteraturen från Homeros till Nadine Gordimer.”

Varför är eposets hjälte Akilles så vred? Vad är det enligt Rudyard Kipling som driver soldaten ut i striden? Under tusentals år har litteraturen speglat krigens verklighet, och krigsbytet som en del av denna. Litteraturen har rest de frågor vi både vill och måste ställa om civilisation, barbari, och gemenskapens pris. Föreläsning med författaren och skribenten Moa Matthis.

Mer info — Program hösten 2008


Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Alice Cooper — Along Came a Spider

Backyard Babies — Backyard Babies

Blaze Bayley — The Man Who Would Not Die & Scars on Broadway — Scars on Broadway

Bloc Party — Intimacy

Conor Oberst — Conor Oberst

Dr. Indies musiktips september 2008

George Jones — Burn Your Playhouse Down & I Lived to Tell It All

Glen Campbell — Meet Glen Campbell & The Very Best of Glen Campbell

J. D. Souther — Border Town: The Very Best of J. D. Souther

Korta musikrecensioner XLII

Langhorne Slim & The War Eagles — Langhorne Slim

Leoš Janáček — The Excursions of Mr. Brouček

Madonna 50 år

Melvins — Nude with Boots

Minilogue — Animals

Okkervil River — The Stand Ins

Primal Scream — Beautiful Future

Randy Newman × 3

Rodney Crowell — Sex and Gasoline

Ron Sexsmith — Exit Strategy of the Soul

Scar Symmetry — Holographic Universe

Silver Jews — Lookout Mountain, Lookout Sea & My Morning Jacket — Evil Urges

Simply Funk: 4 CDs of Essential Funk Classics

Sparks — Exotic Creatures of the Deep

Stereolab — Chemical Chords & The Verve — Forth

T.I. — Paper Trail

The Game — L.A.X. & Ice Cube — Raw Footage

The Subways — All or Nothing

Tony Joe White — Deep Cuts

Wolf Parade — At Mount Zoomer