Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Johan Kinde — Någon sorts extas

Forum 2008

Lars Saabye Christensen — Saabyes cirkus

W&W 2008

Johan Kinde.Plötsligt är jag tillbaka i det glamourösa tidevarvet som vi betitlar som 80-talets vackraste tid. Javisst så var det också Thatchers och Reagans årtionde. Men det var även våran tid; 60-talsgenerationens vackraste flickor och pojkar som överlevde punkens alltmera förunning. Det blev new romantic och den gryende dekadenta gotens gryning. Vi klädde oss i en postmodern blandning av det gamla 40-talsmodet och de nya postpunkiga persedlarna, medan vi dansade hela natten lång under sommarkvällarnas ljuvhet. Musiken var allting som skulle var skönhet. Bowie, Iggy Pop, Lou Reed, Roxy Music, Visage, Ultravox, The Police, Spandau Ballade med flera av vår tids bästa låtar. Men även de svenska banden gjorde guldet gulare och silvret skönare för oss alla. Vi kände oss som de nya europeiska fina sublima unga männen och kvinnorna som var det nya av det nya. Min Gamle hjälte och stilikonen Johan Kinde släpper loss sina minnen i romanform och plötsligt är jag där igen, i 80-talets klubbar. Den legendariska discogurun Sydney som hade klubben Big Brothers startade upp new romantic/new waveklubben 1984. Den blev min genrerations eget ställe för oss utanförskapets individer. Men snart öppnade klassiska rockklubben Ritz där många av tidens band slog igenom. Johan Kinde är inte den bästa stilist och boken är en enkel historia om Julian och hans vänner i bandet Béte Noiré som vill smaka på det sköna livet med kvinnor, sex, fester och den nya hippa musiken, den musik som efterträdde den första generationen av punkband. Johan Kindes bok har sitt värde i att jag känner igen mig i den värld han beskriver. Jag misstänker att romanen är lite självbiografisk. För jag kan nästan känna igen hans grupp Lustans Lakejer. Ett av det band jag älskar allra mest efter Ebba Grön.

Det handlar om trasig kärlek och het erotik med de vackraste av kvinnorna som vi män satsade på under den här tiden. Tack Johan Kinde för att du förde mig tillbaka till minnenas maskin.

Lars Saabye Christensen.Lars Saabye Christensen går tillbaka till 60-talets Oslo, mitt eget födelseår 1965, i sin nya roman — den senaste översatta romanen till svenska. Den här gången låter han sitt alter ego åka till Paris för en föreläsning. När han som inbjuden skall sätta sig så sitter han för nära podiets kant och faller handlöst till marken. En under de få sekunder han faller nedåt så minns han plötsligt hur han som m13 åring står utanför musikaffären Bruns Musikk & Noter på Bygdoy allé i Oslo. Den vuxne manen minns pojken inom sig som ville ha en elgitarr, en fiestaröd Fender Stratocaster. Han vill tjäna ihop pengar till den här glimmande uppenbarelsen. Rockhjältedrömmen är intakt. Han blir blomsterbud och åker omkring bland Oslos gatunät och gränder. Han möter säregna människor och vi får följa pojkens vardagsliv med medelklassföräldrar som hans oförstående men trygga nav i livets lunk. En skön och förförisk barndomsroman fastän transformerad till en sort vuxen roman som visar upp ett år i en ung pojkes liv, snart tonårig pojke som låter Beatles och The Doors bli ledstjärnor i hans uppväxt. En fin skildring av barndomen som jag tycker om väldigt mycket.

Musik

Bo Kaspers Orkester — 8 & Viktoria Tolstoy — My Russian Soul

Brian Wilson — That Lucky Old Sun

Calexico — Carried to Dust & Giant Sand — proVISIONS

Daniel Johnston — indievärldens kultikon

Dimension Zero — He Who Shall Not Bleed & The Haunted — Versus

Dungen — 4; Mogwai — The Hawk Is Howling; Mercury Rev — Snowflake Midnight & Vetiver — Things of the Past

Gary Moore — Bad for You Baby

Glasvegas — Glasvegas & Death Vessel — Nothing Is Precious Enough for Us

Jackson Browne — Time the Conqueror

Jenny Lewis — Acid Tongue

Kings of Leon — Only by the Night

Korta musikrecensioner XLIII

Lambchop — OH (ohio)

Motörhead — Motörizer (Dr. Indie)

Motörhead — Motörizer (Dr. Rock)

Ne-Yo — Year of the Gentleman & Nelly — Brass Knuckles

Nine Inch Nails — The Slip

Nordpolen — På Nordpolen & Hello Saferide — More Modern Short Stories from Hello Saferide

P. F. Sloan — Here’s Where I Belong: The Best of the Dunhill Years 1965–1967

Poisonblack — A Dead Heavy Day & Zebrahead — Phoenix

Scars on Broadway — Scars on Broadway

Soulfly — Conquer

Strangers in Wonderland — Shadow

The Haunted — Versus

Tv on the Radio — Dear Science

Volbeat — Guitar Gangsters & Cadillac Blood (Miss Vampyria)